Δήλωση – τοποθέτηση θα κάνει τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση των υποκλοπών.
Πολιτικός χαμός μετά τις παραιτήσεις του ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, στη σκιά της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως θα αποδεχθεί ενδεχόμενα αιτήματα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που ήδη ζήτησε με δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης για τον κ.Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην ανταποκριθεί”.
Θυελλώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Μετά τις δυο παραιτήσεις κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρησε να τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να του δώσει εξηγήσεις. Αργότερα η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη…».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε:
<<Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Σήμερα, μετά από όλα αυτά , παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.
Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;
8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.
Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών
Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα.>>
Σε παρέμβαση του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, επισήμανε τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τις παραιτήσεις του ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του έως χθες Διοικητή της ΕΥΠ.
«Παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης το alter ego του Πρωθυπουργού, συγγενής και στενός συνεργάτης του. Το δεύτερο πρόσωπο ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, για τα μάτια του οποίου η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε μόνη της τη μείωση των τυπικών προσόντων ώστε η επιλογή του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων, να τοποθετηθεί σε αυτή τη νευραλγική θέση. Τι αποκαλύφθηκε χθες; Ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες Έλληνα Ευρωβουλευτή μάλιστα την περίοδο -δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό- που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Η ΕΥΠ ανήκει στο στενό πυρήνα του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους», στο γραφείο του Πρωθυπουργού και πολιτικός προϊστάμενος της είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όταν η ΕΥΠ προχωρά σε παρακολουθήσεις σημαινόντων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων, το ελάχιστο που πρέπει να πράξει είναι να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο.
Πόσα γνώριζε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από πότε; Αυτό το καίριο ερώτημα δεν θα απαντηθεί όπως θέλει η κυβέρνηση αλλά όπως ορίζει ο Νόμος και το Σύνταγμα».
«Αυτή τη φορά ο κ. Γεραπετρίτης ας έρθει πλάι στον Διοικητή της ΕΥΠ και ας πει όλη την αλήθεια που δεν είπε εννέα ημέρες πριν, ενώ χθες έψαχνε με sms τον κ. Ανδρουλάκη να τον ενημερώσει για κάτι που ήταν σε γνώση της Κυβέρνησης εδώ και μέρες» απάντησε ο κ. Μάντζος σχολιάζοντας τη στάση των κυβερνητικών στελεχών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την προηγούμενη εβδομάδα.
Η εισαγγελική παρέμβαση
Την ίδια ώρα, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο για τη διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα.
Συγκεκριμένα, ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί προσωπικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι διέρρευσαν εκτός ΕΥΠ στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι
<<Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του «watergate». Είναι ζήτημα Δημοκρατίας…
Συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου, 6 Αυγούστου, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των κυρίων Δημητριάδη – Κοντολέοντος και με κεντρικό θέμα την υπόθεση υποκλοπών.
Από το ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι και τονίζουν ότι «τα καθεστώτα συνήθως πέφτουν με πάταγο» ενώ η Πολιτική Γραμματεία με ανακοίνωσή της ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων