Δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Το θέμα των επιπρόσθετων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και το ζήτημα της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης κυριαρχούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

 

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ένα σύνολο προτάσεων που έχει παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός και κατά την Κοινή Σύνοδο των ηγετών του Νότου. «Για εμάς, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι συζητήσεις, γιατί η πρόκληση απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας είναι μια υπαρκτή πρόκληση, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των πολιτών της Ένωσης και γι’ αυτό πρέπει η απάντηση να είναι ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά. «Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις οι απαντήσεις δεν πρέπει να είναι εθνικές, αλλά πρέπει να είναι ευρωπαϊκές», υπογράμμισε.

 

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα του ΣΓΥ βρίσκεται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και Παρασκευής (24-25.03) στο οποίο ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

 

«Σήμερα θα συζητήσουμε, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα της Ουκρανίας, τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη συνολικά τόσο την ρωσική εισβολή όσο και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπλέον κυρώσεις προς τη ρωσική πλευρά, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων, πλέον, πολεμικών επιχειρήσεων.

 

Παράλληλα, το μεγάλο θέμα της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι άλλο από την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, η Ελλάδα ήδη έχει προχωρήσει σε ένα σύνολο προτάσεων που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός και έχει προκαλέσει και συμμετάσχει σε μια Κοινή Σύνοδο των ηγετών του Νότου. Δυστυχώς, δεν έχει φτάσει ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να αντιμετωπίζει με μια φωνή αυτή την πρόκληση. Για μας, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι συζητήσεις γιατί η πρόκληση απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας είναι μια υπαρκτή πρόκληση, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των πολιτών της Ένωσης και για αυτό πρέπει η απάντηση να είναι ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτά που θα έρθουν, μετά τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, και αυτή είναι η ενδεχόμενη έλλειψη βασικών σιτηρών από την αγορά. Αυτό μπορεί να σημάνει πρώτα απ’ όλα μια σημαντική αύξηση των τιμών και, δεύτερον, να σημάνει ότι θα δούμε αναστάτωση στην ευρύτερη γειτονιά και ιδιαίτερα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Γι’ αυτή την επισιτιστική κρίση, η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται και ήδη οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν και σήμερα το πρωί, εδώ στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα στέκεται σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων με άξονα, πρώτα απ’ όλα, τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος και των συμφερόντων των πολιτών της και, δεύτερον, με στόχο τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ομοφωνίας. Γιατί θεωρούμε ότι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις οι απαντήσεις δεν πρέπει να είναι εθνικές, αλλά πρέπει να είναι ευρωπαϊκές».

22.3.2022