Δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

«H ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί για την Ελλάδα ασπίδα ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και συνεργασίας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να σταλεί ευρωπαϊκό μήνυμα καταδίκης του αναθεωρητισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια μεγαλώνει, καθώς τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη αποφασίζει να δώσει στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, τις χώρες που πιέζονται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό, το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. «Αυτό σημαίνει ότι υψώνουμε την Ευρωπαϊκή σημαία. Η Ευρωπαϊκή σημαία κερδίζει έδαφος και εδάφη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία για τη Διεύρυνση στη γειτονιά μας, τα Δυτικά Βαλκάνια, «εκεί όπου η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα να δει την Ευρώπη να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», όπως ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, τόνισε ακόμα ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνορεύει με Ευρωπαίους εταίρους και να βρεθεί λύση μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να δοθεί το πράσινο φως για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη. «Το ευρωπαϊκό μονοπάτι είναι μονοπάτι συμβιβασμών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός έστειλε μήνυμα και κατά της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας από τo Λουξεμβούργο ότι «αποφασίζουμε να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τη στάση της Τουρκίας».

21.6.2022