Δήλωση του Μ. Βαρβιτσιώτη, μετά την 1η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μετά την 1η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία:

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά την 1η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2003, όταν αποφασίστηκε ότι η ΕΕ θα ανοίξει τις πόρτες της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό αυτές οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να δώσουν ουσία και ολοκλήρωση σε βασικές εθνικές απαιτήσεις, δηλαδή την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τόσο των εθνικών όσο και των περιουσιακών.

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα μας να έχει στα βόρεια σύνορά της γείτονες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους οποίους θα μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες, θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι και θα έχει μια απρόσκοπτη οικονομική και πολιτική σχέση. Δήλωσε δε ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη δύσκολη, ανηφορική, επίπονη αλλά και ωφέλιμη διαδικασία για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός συνεχάρη προσωπικά τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Dimitar Kovačevski που συμμετείχαν σε αυτή τη Διάσκεψη – ορόσημο, ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς την Τσεχική και Γαλλική Προεδρία που συνέβαλαν σημαντικά στην άρση των αδιεξόδων και επέτρεψαν την πραγματοποίηση της 1ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο πλαίσιο της νέας διευρυνσιακής διαδικασίας.

19.7.2022