Η ημέρα ξεκίνησε με ένα συγκινητικό τρόπο, την επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου. Μετά είχα τη διμερή συνάντηση με την ομόλογό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας.
Ως γνωστόν, η Γκάνα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2022 – 23. Υπήρχαν πάρα πολλά θέματα τα οποία συζητήσαμε. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι υποχρεώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν ένα από αυτά.
Η Γκάνα, γενικά, είναι ένας φυσικός εταίρος της Ελλάδας. Είναι μια χώρα η οποία έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, είναι μέλος της Ομάδας των Φίλων της UNCLOS. Είναι μια χώρα η οποία εκφράζει τη σταθερότητα και την αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο στη Δυτική Αφρική. Μια χώρα που πιστεύει στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών.
Επίσης, είχα την ευκαιρία να προωθήσω τις ελληνικές επενδύσεις στη Γκάνα. Η Δυτική Αφρική είναι ένα παράθυρο εισόδου στην πιο γρήγορα μεγεθυνόμενη οικονομία στον κόσμο, σε μια περιοχή που επίσης έχει την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, πριν από δύο ημέρες υπήρξε απόφαση του Δικαστηρίου της Τρίπολης με την οποία παγώνει το δεύτερο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, υιοθετώντας μάλιστα την επιχειρηματολογία της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της ΕΕ. Παρόλα αυτά, ο κ. Dbeibah φαίνεται να καθησυχάζει τον κ. Çavuşoğlu, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και θα υλοποιηθεί κανονικά. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, θα κράταγα πολύ μικρό καλάθι σε ό,τι προέρχεται από την τουρκική πλευρά σαν πληροφορία. Από εκεί και πέρα, όμως, μια γενική τοποθέτηση θα ήταν ότι μια προσωρινή κυβέρνηση, νομίζω, δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Και, μάλιστα, σε μια υπόθεση η οποία επίσης κρίνεται από ένα Ανώτερο Δικαστήριο.
Νωρίτερα, ο Ν. Δένδιας επισκέφτηκε το ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου, στην πόλη Τέμα (Tema), το οποίο στηρίζεται από δωρεές Ελλήνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Γκάνα. Σε ομιλά του εκεί είπε τα εξής:
Αγαπητοί πατέρες, αγαπητοί μαθητές, κυρίες και κύριοι, αγαπητή μου Jennifer, είμαι τόσο συγκινημένος που βρίσκομαι και πάλι εδώ, ένα χρόνο μετά. Και παρακαλώ επιτρέψτε μου, πρώτα απ’ όλα, να πω ότι θα επιστρέφω εδώ, όχι με την ιδιότητά μου ως υπουργός, και τα επόμενα χρόνια, “μέχρι να αραιώσουν τα μαλλιά μου” όπως λέει και μια αγγλική παροιμία, αν και, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η έκφραση δεν ισχύει για μένα.
Οφείλω να πω ότι ο Άγιος Νικόλαος για εμάς, για την ελληνική κυβέρνηση, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε όσα έχει κάνει το Ίδρυμα Τσάκος αλλά και ο Μυτιληναίος για τον Άγιο Νικόλαο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει καλή εκπαίδευση στην Αφρική, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος στον κόσμο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, αγαπητοί πατέρες, δεν είναι να αλλάξουμε την πραγματικότητα, αλλά απλώς να δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα. Εναι δε σημαντικό ότι έρχεται από τα βάθη της καρδιάς μας. Και προσέρχομαι εδώ με μια μικρή δωρεά που θα επιτρέψει στους νέους να είναι δημιουργικοί και επίσης, το πιο σημαντικό, να σχηματίσουν μια ομάδα μπάσκετ. Όπως ξέρετε, εμείς οι Έλληνες είμαστε καλοί στο μπάσκετ. Έχουμε κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχουμε κερδίσει ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μια φορά. Υπάρχει όμως ένα μικρό αίτημα που θα ήθελα να θέσω στην ευγενική σας κρίση. Θα σας παρακαλούσα να δώσετε ένα όνομα σε αυτό το γήπεδο. Ένα όνομα που να ενώνει την Ελλάδα με την Αφρική. Θα ήμουν πολύ περήφανος αν, όταν έρθω ξανά να σας δω, να παίζετε σε αυτό το γήπεδο μπάσκετ, και το όνομά του να είναι «Γιάννης Αντετοκούνμπο».
Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική χαρά που μου δώσατε σήμερα. Και, συγγνώμη, αλλά, ξέρετε, οι ενήλικες μερικές φορές γινόμαστε λίγο συναισθηματικοί. Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ. Ό,τι καλύτερο για τη ζωή σας. Σας ευχαριστώ.