Δήλωση του Charles Michel και της Ursula von der Leyen σχετικά με την άνευ προηγουμένου και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

Ο Πρόεδρος Michel του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν την κρίση και περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας. Ο Πρόεδρος von der Leyen θα περιγράψει ένα περαιτέρω πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο το Συμβούλιο θα εγκρίνει γρήγορα.

Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρωπιστικό πόνο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική αντίδραση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απαράμιλλη κρίση. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7 των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα.

24.2.2022