1. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ρωσία ξανάφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύει δε την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό λαό. Η Ρωσία και η συνεργός της, Λευκορωσία, φέρουν πλήρη ευθύνη για τον επιθετικό αυτό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι πλήττουν αδιάκριτα αμάχους και μη στρατιωτικούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να κινήσει έρευνα. Ζητούμε να υπάρξει άμεση μέριμνα για την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει αμέσως και χωρίς όρους όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
2. Επαινούμε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος που επιδεικνύει υπερασπιζόμενος τη χώρα του και τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν θα τον εγκαταλείψουμε. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη. Δεσμευόμαστε να παράσχουμε στήριξη για την ανασυγκρότηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μετά το τέλος των σφοδρών ρωσικών επιθέσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχουμε θεσπίσει σημαντικές κυρώσεις και παραμένουμε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα με νέες κυρώσεις.
3. Αμέτρητοι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσφέρουμε προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Επαινούμε τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία, για την τεράστια αλληλεγγύη που επιδεικνύουν φιλοξενώντας Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και στις χώρες υποδοχής τους. Ζητούμε να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω ταχείας έγκρισης της πρότασης για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU. Καλούμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να εγγυηθεί την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως δηλώνεται στη συμφωνία σύνδεσης. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ασκώντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει η ίδια το πεπρωμένο της, ο Πρόεδρος της χώρας υπέβαλε την αίτηση προσχώρησης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο αντέδρασε με ταχύτητα και κάλεσε την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για την αίτηση αυτή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
5. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
11.3.2022