Δήμαρχος Λέρου προς υπουργό Υγείας: “Η απουσία αναισθησιολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου έθεσε σε κίνδυνο εγκυμονούσα”

Νέα επείγουσα επιστολή έστειλε ο δήμαρχος Λέρου Μιχαήλ Κόλιας προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με την οποία τον ενημερώνει για τον κίνδυνο στον οποίο τέθηκε εγκυμονούσα την Κυριακή 2 Απριλίου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο του νησιού.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Λέρου είχε αποστείλει στις 22 Μαρτίου, επιστολή  προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία τον ενημέρωνε για την έλλειψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο του νησιού.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος, την παραπάνω ημέρα η εγκυμονούσα μεταφέρθηκε με πόνους στα επείγοντα της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου, όπου η ίδια και οι συγγενείς της πληροφορήθηκαν ότι δεν υπάρχει ιατρός αναισθησιολόγος. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο νησί ήταν αδύνατη η διακομιδή της με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Η μεταφορά της επετεύχθη στο νοσοκομείο Καλύμνου, μέσω υπό εξέλιξη αεροδιακομιδής ασθενών με μεταδοτική ασθένεια.

Ο κ. Κόλιας ενημερώνει επίσης τον υπουργό ότι η εγκυμονούσα μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο με ιδιωτικό όχημα που οδηγούσε ο πατέρας της αφού το καινούργιο ασθενοφόρο του νοσοκομείου παραμένει παροπλισμένο και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν σε άλλο περιστατικό.

«Η έλλειψη αναισθησιολόγου δεν αφορά μόνο τις εγκυμονούσες αλλά αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία  του νοσοκομείου μας,  γεγονός που σας έχω επισημάνει και στο παρελθόν, καθώς το νοσοκομείο μας δεν εξυπηρετεί μόνο τους μόνιμους κατοίκους της Λέρου και του κέντρου μεταναστών, αλλά και των γειτονικών νησιών», σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Μ. Κόλιας και τονίζει εμφατικά την επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση σήμερα  για να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου προς τον υπουργό Υγείας Α. Πλεύρη, η οποία κοινοποιείται  στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, στον Διοικητή ΔΥΠΕ, στον Διοικητή ΚΘΛ και στον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου.

ΘΕΜΑ:«ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Ν.Κ.Θ–ΛΕΡΟΥ ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ.αρ. 1879/22 Μαρτίου 2023 επιστολής μου με την οποία σας ενημέρωνα για την έλλειψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο της Λέρου, επανέρχομαι εκ νέου, αφού ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα. Πιο συγκεκριμένα, εχθές 02 Απριλίου 2023 μία εγκυμονούσα μεταφέρθηκε με πόνους στα επείγοντα της μαιευτικής του νοσοκομείου μας, όπου με έκπληξη πληροφορήθηκε η ίδια και οι συγγενείς της ότι δεν υπάρχει ιατρός αναισθησιολόγος. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί, ήταν αδύνατη η διακομιδή της με το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. ¨Ευτυχώς¨ για εκείνη, ήταν σε εξέλιξη αεροδιακομιδή ασθενών με μεταδοτική ασθένεια  και κατάφερε να επιτευχθεί η μεταφορά της στο νοσοκομείο Καλύμνου.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η εγκυμονούσα μεταφέρθηκε στο χώρο του αεροδρομίου με ιδιωτικό όχημα που οδηγούσε ο πατέρας της, όσο επικίνδυνο και αν ακούγεται, αφού το καινούργιο ασθενοφόρο του νοσοκομείου μας παραμένει παροπλισμένο και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν σε άλλο περιστατικό.

Κύριε Υπουργέ,

η έλλειψη αναισθησιολόγου δεν αφορά μόνο τις εγκυμονούσες αλλά αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία  του νοσοκομείου μας,  γεγονός που σας έχω επισημάνει και στο παρελθόν, καθώς το νοσοκομείο μας δεν εξυπηρετεί μόνο τους μόνιμους κατοίκους της Λέρου και του κέντρου μεταναστών, αλλά και των γειτονικών νησιών.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση σήμερα, διότι πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα θρηνήσουμε θύματα.

Ο καθένας πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, από όποια θέση και αν βρίσκεται και κυρίως ο Διοικητής του νοσοκομείου στον οποίον πολλάκις έχουμε δηλώσει ότι είμαστε στη διάθεσή του και του έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση του νοσοκομείου μας, για την ασφάλεια όλων μας.

Οφείλουμε όλοι, να προλαμβάνουμε δυσάρεστα περιστατικά και όχι εκ των υστέρων να θρηνούμε θύματα και να καταλογίζουμε ευθύνες.

Σίγουρος για την ευαισθησία σας και την άμεση παρέμβασή σας, αναμένω τις ενέργειες σας  για να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Λέρου,

Κόλιας Μιχάλης

 

4.4.2023