Δήμαρχος Σουφλίου: Η ανασυγκρότηση του Έβρου είναι μία οφειλή “ληξιπρόθεσμου χαρακτήρα” που χρήζει άμεσης διευθέτησης

«Η ανασυγκρότηση του Έβρου είναι μία οφειλή “ληξιπρόθεσμου χαρακτήρα” που χρήζει άμεσης διευθέτησης και ως εκ τούτου χρειάζονται άμεσες και γενναίες πολιτικές αποφάσεις», τόνισε  ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος κατά την τοποθέτησή του στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου που πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά.

«Η σύσταση δύο Διακομματικών Επιτροπών για την Ανάπτυξη της Θράκης και μιας Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου σε τριάντα τέσσερα έτη, είτε πρέπει να αποδώσει αποτελέσματα, είτε να ομολογήσουμε την αποτυχία τους και να προχωρήσουμε σε σύσταση νέων επιτροπών. Είναι τα επίσημα στοιχεία άλλωστε που το επιβεβαιώνουν. Είναι το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και την ανεργία των νέων ανθρώπων σε αυτή» χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κακαλίκος σημείωσε ότι το πρώτο και αδιαπραγμάτευτο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το δημογραφικό και επ’ αυτού,  είπε, κρίνονται οι εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις δεσμεύτηκε και εξήγγειλε α) το Dadia Pass β) την Ισόρροπη Ανάπτυξη του ΔΠΘ-Δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος στο Σουφλί, γ) τη Δημιουργία Δημοσίου ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) Υλοτομίας και Χειριστών Μηχανημάτων δ) το Περιφερειακό Ταμείο Αντισταθμιστικών από ΑΠΕ σε δήμους με περιοχές Natura 2000.

Πέραν τούτου, ο δήμαρχος Σουφλίου είπε πως  τάχιστα πρέπει να εφαρμοστεί για την περιοχή του Κεντρικού Έβρου δέσμη μέτρων που θα αφορούν:

α)εφαρμογή μέτρου μειωμένων φορολογικών συντελεστών, του μεταφορικού ισοδύναμου και στοχευόμενου επιδόματος θέρμανσης.

β)εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού – τηλεπικοινωνιακού δικτύου και του σιδηροδρομικού δικτύου.

γ) επαναλειτουργία ενός Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου.

δ)κατασκευή και η λειτουργία νέου σύγχρονου Συνοριακού Σημείου Διέλευσης στο ύψος του οικισμού του Σουφλίου, έτσι ώστε να αποφορτίζονται από την κυκλοφορία οι δύο άλλοι συνοριακοί σταθμοί (Καστανιές και Κήποι) και να διευκολύνεται η διέλευση των επισκεπτών και των εμπορευμάτων, με ταυτόχρονη βελτίωση του οδοστρώματος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ορμενίου-Αλεξανδρούπολης.

ε)χορήγηση 48ωρης τουριστικής VISA σε πολίτες της Τουρκίας, για διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Σουφλίου τόνισε πως αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή η στήριξη των πληττόμενων κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αγροτών με άμεσα εγγειοβελτιωτικά έργα και αποκατάσταση της κατεστραμμένης οδοποιίας της περιοχής του Δήμου Σουφλίου, πρωτίστως για την προστασία του Δάσους.

Η δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης για υπηρέτηση υπαλλήλων που επιθυμούν σε υπηρεσίες εντός ορίων δήμων σε έκτακτη ανάγκη και συνάμα η έκδοση υπουργικής απόφασης με τον καθορισμό δικαιούχων ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων γενικών και επαγγελματικών Λυκείων από την περιοχή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν για άλλες πληττόμενες από θεομηνία περιοχές είναι μέτρα που πρέπει να βρουν εφαρμογή.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως αποτελεί μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να ληφθούν, αλλά να εφαρμοστούν ιστορικές αποφάσεις για την περιοχή, όπως μεταξύ άλλων είναι η μεταφορά της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας στον Κεντρικό Έβρο και τον δήμο Σουφλίου.

24.3.2024