Δήμος Αγ. Δημητρίου: “Παναγούλεια 2024”-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διοργανώνοντας  για  άλλη μια  χρονιά  τα Παναγούλεια και την Ειρηνοδρομία 2024,τιμά τη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας  Αλέξανδρου Παναγούλη στις 18 και 19 Μαΐου 2024.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 48 ετών από το χαμό του Αλ. Παναγούλη, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου στις 19:00 Πολιτικό Μνημόσυνο στο μνημείο του Αλ. Παναγούλη.

 Στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Μεγάλη Συναυλία με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” η οποία  τιμά την επέτειο μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Τραγούδια λυρικά, λαϊκά, επικά, τραγούδια αγώνων για την Ελευθερία, καθώς και τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους του Αλέκου Παναγούλη και τραγούδια σε στίχους δικούς του αφιερωμένα στον Παναγούλη”.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 19 Μαΐου με την Μεγάλη Ειρηνοδρομία, η οποία έχει κεντρικό σύνθημα: «Τρέχουμε για τα παιδιά μας, τρέχουμε για ένα καλύτερο κόσμο».

Στις 8:00 μ.μ. ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για τα Παναγούλεια με συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Αγίου Δημητρίου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», με έντεχνο, λαϊκό και ροκ πρόγραμμα.

Με αφορμή τις σχετικές εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Στ. Μαμαλάκης και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις.

Στέλιος Μαμαλάκης: «Τα Παναγούλεια και το διαχρονικό μήνυμα που μεταφέρουν, είναι φέτος περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι πολεμικές συρράξεις στη γειτονιά μας αυξάνονται και φουντώνουν. Τιμούμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη, του εμβληματικού αγωνιστή της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής ισότητας & δικαιοσύνης που αποτελούν πυξίδα και προορισμό για όλους μας»!

Αγγελική Σαραβελάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: «Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου για 48η χρονιά, τιμά τη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη, θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε».

Ευάγγελος Μπούρης, Αντιδημάρχου Αθλητισμού: «Η 41ηΕιρηνοδρομία είναι μια κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων του Δήμου στη μνήμη του Αλέξανδρου Παναγούλη. Στις 19 Μαΐου «Τρέχουμε για τα παιδιά μας! Τρέχουμε για έναν καλύτερο κόσμο».

Ακολουθεί το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και της Ειρηνοδρομίας που διοργανώνει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με το συντονισμό των τμημάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα  «Παναγούλεια 2024»:

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΙΟΥ 2024, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

19.00 μ.μ. Πολιτικό Μνημόσυνο στο μνημείο του Αλέξανδρου Παναγούλη.

20.00 μ.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου, Στέλιου Μαμαλάκη.

20:30 μ.μ. Μεγάλη Συναυλία, της  Ανεξάρτητης Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με την οποία κορυφώνονται οι πολιτιστικές  εκδηλώσεις μνήμηςυπό την καλλιτεχνική διεύθυνσητης Μαργαρίτας – Ασπασίας  Θεοδωράκη.

Η 9 μελής Ορχήστρα θα  τιμήσει μοναδικά την επέτειο μέσα από εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη, λαϊκά , ζεϊμπέκικα, επικά αλλά και εξαίσιες μελωδίες του.  Θα ερμηνεύσουν: οι καλλιτέχνες Γεράσιμος Ανδρεάτος, Παναγιώτης Πετράκης, Χρυσηίδα. Με σολίστ τον Μανώλη  ΚαραντίνηΜουσικοί: Ευαγγελία Μαυρίδου ( πιάνο ) , Ξενοφών Συμβουλίδης  (όμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς),  Νίκος Γκιόλιας (κιθάρα),  Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα),  Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Θεόδωρος Κουέλης  (μπάσο ),  Νίκος Σκομόπουλος ( ντραμς) Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης (κρουστά).

Τη συναυλία θα προλογίσει ο  Γιώργος  Λιάνης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πολιτικός.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό. 

 ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑ 2024 –ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ –ΟΔΗΓΙΕΣ

Το πρόγραμμα των δρομικών αγώνων  που διοργάνωσε  το Τμήμα Αθλητισμού για την «Ειρηνοδρομία 2024»: Ένας Αγώνας Αξιών Για Όλους , με σύνθημα «Τρέχουμε για τα Παιδιά, τρέχουμε για έναν Καλύτερο Κόσμο!»

Την  Παρασκευή 17.05.2024 από τις 15:00 μ.μ.  – 19:00 μ.μ.  και το  Σάββατο 18.05.2024 από τις 11:00 π.μ.  – 19:00 μ.μ. , θα λειτουργεί στο Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου Κέντρο Εγγραφών – αν υπάρχουν ακόμα νούμερα –  και Παραλαβής Εξοπλισμού.  Οι συμμετέχοντες οφείλουν να παραλάβουν αποκλειστικά από το Κέντρο Εγγραφών το πακέτο συμμετοχής τους.

Για τις Σχολικές ομάδες και τα Αθλητικά Σωματεία η παραλαβή θα γίνει την Παρασκευή 17.05.24 ώρα 10:00 – 12:00 από τους εκπροσώπους τους.

Την Κυριακή 19. 5. 2024  θα λειτουργήσει Γραμματεία Αγώνων Διοργάνωσης από της  08:00π.μ.  – 11:00 π.μ. στην πλατεία Ηρώων, μπροστά από το άγαλμα. Επισημαίνεται ότι  δεν θα λειτουργεί ως κέντρο εγγραφών.  Όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή τις προηγούμενες ημέρες δεν  θα μπορούν να πληρώσουν και να πάρουν αριθμό συμμετοχής. Τονίζεται, δε, ότι την Κυριακή θα μπορούν να πάρουν το πακέτο συμμετοχής τους  από τη Γραμματεία Αγώνων  αποκλειστικά και μόνο όσοι  διαμένουν εκτός Αττικής.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Τεχνικό T-Shirt ( ύφασμα τεχνολογίας DryFit). Αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής.  Αριθμός συμμετοχής.  Ηλεκτρονική χρονομέτρηση με live αποτελέσματα για τους αγώνες 5χλμ. & 10 χλμ. Racebag. Υγειονομική κάλυψη. Ατομική  φωτογράφηση τερματισμού.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ:  θα  πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19  Μαΐου 2024  ως εξής:

α) 10:00 π.μ. – 10:30  και 

β) 10:30  π.μ.  – 12:30 μ.μ.

Οι διαδρομές  «Ειρηνοδρομίας 2024»  έχουν αφετηρία και τερματισμό το Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 55). 

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑΣ 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2024 – ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

– 9:00 π.μ. εκκίνηση του αγώνα  10χλμ.  (2 στροφές)  &

-9:02 π.μ. εκκίνηση του αγώνα  5χλμ.

Περιγραφή διαδρομής των  5χλμ κ 10 χλμ: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου- Θάλειας – Παπάγου- Χρ. Σμύρνης –Λεωφ. Αγ. Δημητρίου – (πλ. Άρη Βελουχιώτη) – Άρτης- Βεργίνας- Αγωνιστών Πολυτεχνείου-Λεωφ. Αγ. Δημητρίου – Δημαρχείο.

ΦΥΛΑΞΗ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ: Την Κυριακή στις 19/5/2024 από τις 08:00 π.μ. για τους συμμετέχοντες  στους δρομικούς αγώνες των 5 χλμ.  και 10 χλμ. θα υπάρχει τέντα της Διοργάνωσης, για την φύλαξη των στεγνών τους ρούχων. Οι δρομείς θα μπορούν να  αφήσουν  στον διαμορφωμένο χώρο φύλαξης τον ρουχισμό τους εντός της τσάντας της Διοργάνωσης η οποία θα πρέπει να φέρει το αυτοκόλλητο με τον αριθμό συμμετοχής τους. Όλοι οι δρομείς παρακαλούνται θερμά να μην περιέχουν στις τσάντες αντικείμενα αξίας ή προσωπικά έγγραφα.

10:35  εκκίνηση αγώνα των  2,5 χλμ. Περιγραφή διαδρομής: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου-Θάλειας- Παπάγου- Χρ.Σμύρνης –Λεωφ. Αγ. Δημητρίου –Δημαρχείο.

11:15 μ.μ. εκκίνηση Αγώνα ΑμεΑ  1χλμ. Περιγραφή Διαδρομής: Αγ. Δημητρίου- Θάλειας- Δημαρχείο.

Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της τρέχουσας περιόδου, για τους αγώνες μαζικού αθλητισμού.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ  ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑΣ 

Για την ασφάλεια των αθλητών δρομέων,  την καλύτερη ενημέρωση και τη  μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του κοινού, θα προκύψουν Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις Δ.Α.Α. :

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19  ΜΑΪΟΥ  2024 ΑΠΟ ΤΙΣ 08:00 Π.Μ. ΕΩΣ 14:00 Μ.Μ.

Κλειστοί θα παραμείνουν οι παρακάτω δρόμοι:

Αγ. Δημητρίου: από Αλ. Αργυριάδη ως  Θάλειας.

Θάλειας: από Αγ. Δημητρίου ως Παπάγου.

Παπάγου: από Θάλειας ως Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Χρυσοστόμου Σμύρνης: από Παπάγου ως Αγ. Δημητρίου.

Άρτης: από Αγ. Δημητρίου ως Βεργίνας.

Βεργίνας: από Άρτης ως Αγών Πολυτεχνείου.

Αγών Πολυτεχνείου: από Βεργίνας ως Αγ. Δημητρίου, από τις 12:00 μ.μ. ως τις 14:00 μ.μ.

Αγ. Δημητρίου: από Τατάκη ως Νοταρά.

Τροποποιήσεις Δρομολογίων ΟΑΣΑ για την Ειρηνοδρομία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, την Κυριακή 19.5.2024 από 08:00 και για όσο διάστημα διαρκέσει η Ειρηνοδρομία, θα υπάρξει μερική τροποποίηση δρομολογίων της διαδρομής των λεωφορειακών γραμμών 112, 141, 217, 219, 229 και 816.

Ειδικότερα οι τροποποιήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

α) Γραμμή 112: Προς σταθμό Μετρό «Δάφνη»: Από την οδό Αγ. Βασιλείου, αριστερά και δεξιά συνέχεια στην οδό Αγ. Βασιλείου, αριστερά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, συνέχεια στη λεωφόρο Εθν. Αντιστάσεως, αριστερά στην οδό Σελίδα 2 από 3 Τριπόλεως, συνέχεια στη λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου, αριστερά στο διαμορφωμένο χώρο μετεπιβίβασης του σταθμού Δάφνης, συνέχεια κανονικά.

β) Γραμμή 141: Προς την Αφετηρία: Από τη λεωφόρο Καλαμακίου, δεξιά στην οδό Θεομήτορος, αριστερά στη λεωφόρο Ιωνίας, αριστερά στην οδό Ησιόδου, δεξιά στην οδό Δωδεκανήσου, αριστερά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, συνέχεια στη λεωφόρο Εθν. Αντιστάσεως, αριστερά στην οδό Τριπόλεως, συνέχεια στη λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου, αριστερά στο διαμορφωμένο χώρο μετεπιβίβασης του σταθμού Δάφνης (Αφετηρία). Από την Αφετηρία: Από την Αφετηρία, αριστερά στη λεωφόρο Αγ. Δημητρίου, δεξιά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, δεξιά στην οδό Δωδεκανήσου, αριστερά στην οδό Ησιόδου, δεξιά στη λεωφόρο Ιωνίας, δεξιά στην οδό Θεομήτορος, αριστερά στη λεωφόρο Καλαμακίου, συνέχεια κανονικά.

γ) Γραμμές 217 και 229: Αναστροφή στο ύψος της Αγ. Βαρβάρας, όπου και το τέρμα της λεωφορειακής γραμμής 126.  Η αναστροφή θα γίνεται ακολουθώντας την προσωρινή διαδρομή της 126 λόγω εργασιών.

δ) Γραμμές 219 και 816: Αναστροφή στον Ασύρματο, όπου ήταν το τέρμα των λεωφορειακών γραμμών 134 και 135. Σε κάθε περίπτωση στάσεις θα πραγματοποιούνται στις ήδη υπάρχουσες. Οι επόπτες της Ο.ΣΥ. ΑΕ μπορούν να τροποποιούν τις διαδρομές ανάλογα και με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Συναυλία Κυριακή 19 Μαΐου, Πλατεία Παναγούλη

20.00μ.μ. Συναυλία  του Δημοτικού Ωδείου Αγ. Δημητρίου “Μίκης Θεοδωράκης”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Η συναυλία χωρίζεται σε δύο μέρη.

Α΄ Μέρος  Έντεχνο και Λαϊκό:

Tο Σύνολο των Μπουζουκιών του Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Βρυνιώτη. Η Μικρή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου  Καραμάνου, θα συνοδεύσει μαθητές και τη μικτή Χορωδία τους που θα ερμηνεύσουν έντεχνα και λαϊκά τραγούδια.  Διεύθυνση Μικτής Χορωδίας: Κ. Καραμάνος. Συνοδεύουν οι καθηγητές μουσικής: Μ. Στρατούλη (κιθάρα), Β. Μανθόπουλος (κιθάρα), Π. Τάκης (ντράμς)

Β΄ Μέρος Ρόκ:

Οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου θα ερμηνεύσουν ροκ τραγούδια. Υπεύθυνος: ο κ. Νίκος Κουτρής.  Συνοδεύουν οι καθηγητές μουσικής: Ν. Κουτρής (ηλεκτρικό μπάσο), Β. Μανθόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο).

18.5.2024