Δήμος Αλοννήσου : Κατέθεσε υποψηφιότητα για τα European Heritage Awards/Europa Nostra Awards 2024

Δήμος Αλοννήσου

Ο δήμος Αλοννήσου κατέθεσε υποψηφιότητα για τα European Heritage Awards/Europa Nostra Awards 2024 [https://www.europanostra.org/], τα δημοφιλέστερα βραβεία της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο καθιερωμένος θεσμός διοργανώνεται από τη Europa Nostra επί 21 έτη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα βραβεία τιμούν κάθε χρόνο τα πιο αξιόλογα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, με σκοπό να προωθήσουν βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση και την προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανταλλαγή γνώσης σε όλη την Ευρώπη, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενθάρρυνση περαιτέρω πρωτοβουλιών μέσω της δύναμης του παραδείγματος.

Η υποψηφιότητα του έργου Άνω Μαγνήτων Νήσοι στην κατηγορία των βραβείων «Συμμετοχή και Ευαισθητοποίηση Πολιτών» παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων στην Αλόννησο και στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και κυρίως με την υποστήριξη των κατοίκων, με σκοπό τη διαφύλαξη, προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι προσπάθειες έχουν στόχο την προσβασιμότητα σε όλους, δύτες και μη, τόσο με την εμπειρία της κατάδυσης στο σημείο, όσο και με κατάδυση από απόσταση, όπως από τα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο Άνω Μαγνήτων Νήσοι, που θεωρείται έργο – σημαία στο ΕΣΠΑ, είναι ένα βραβευμένο Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης.

«Η υποψηφιότητα αυτή αποτελεί το επιστέγασμα των σημαντικών πρωτοβουλιών του Δήμου, όλων των αρμόδιων φορέων και κυρίως των κατοίκων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την προώθηση την ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά από πολλές επίπονες και επίμονες προσπάθειες μας η Αλόννησος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή και αναγνωρίζεται διεθνώς από τους μεγαλύτερους φορείς και παράγοντες του πολιτισμού και του τουρισμού παγκοσμίως. Ο πήχης έχει μπει πλέον πολύ ψηλά και η εξωστρέφεια μαζί με την εξέλιξη είναι πλέον μονόδρομος», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

10.11.2023