Δήμος Αμοργού : Σταθμό Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων

Δήμος Αμοργού

Σταθμό Συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, απέκτησε η Αμοργός, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μία ακόμα ολιστική παρέμβαση για την Αμοργό, που προστίθεται στα 18 νησιά που έχουν εγκαταστήσει σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων του περιβαλλοντικού οργανισμού Aegean Rebreath.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται ως συνέχεια της προσχώρησης του Δήμου Αμοργού στο Δίκτυο Μπλε Δήμων και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών πρόληψης του νησιού, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η εγκατάσταση του σταθμού στηρίχθηκε στην ευρεία διαβούλευση των δημοτικών αρχών, της αλιευτικής κοινότητας και εκπροσώπων του περιβαλλοντικού οργανισμού όπως και στην υποστήριξη της Attica Group.

Ο σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και ως σημείο αναφοράς, για την υλοποίηση ευρύτερων δράσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Περιλαμβάνει τη συλλογή αλιευτικών εργαλείων όπως και ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) σε κάδους με ειδική σήμανση που θα επιτρέπουν την καταμέτρηση των υλικών που θα συλλέγονται.

«Με ευθύνη απέναντι στο πλούτο και τη ζωή μας, που είναι η θάλασσα υιοθετούμε καινοτόμες πρακτικές και συμμετέχουμε στο Δίκτυο «Μπλε Δήμων», αντιμετωπίζοντας το εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επιπλέον μέσα από το Δίκτυο συμμετέχουμε στην ανταλλαγή και προώθηση καλών πρακτικών και στην υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε να οδηγούμε την Αμοργό στη νέα εποχή»,  δήλωσε ο δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Aegean Rebreath κ. Σαρελάκος σημείωσε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου. «Η Αμοργός έχοντας ήδη ενθαρρύνει άλλες πρακτικές, προχωρά με αποφασιστικότητα και σε άλλα ουσιαστικά εγχειρήματα. Τόσο με την προσχώρηση στο Δίκτυο Μπλε Δήμων όσο και με τη δημιουργία σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, η Αμοργός εντάσσεται σε συμπράξεις δήμων που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και στοχεύουν σε οριζόντιες λύσεις».

1.5.2023

Η εγκατάσταση του σταθμού, όπως επισημαίνεται, έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου όλα τα ελληνικά νησιά ετοιμάζονται να υποδεχτούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξημένες τουριστικές ροές όπως και να αντιμετωπίσουν  σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συνοδευτεί και από διευρυμένες δράσεις της Aegean Rebreath για το θαλάσσιο περιβάλλον σε διαφορετικά σημεία της Αμοργού.