Δήμος Αριστοτέλη: Επένδυση με απολύσεις δεν υπάρχει

Δήμος Αριστοτέλη

Την έντονη ανησυχία της  για πρόσφατες διαδοχικές απολύσεις δημοτών, εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός εκφράζει η διοίκηση του δήμου Αριστοτέλη.  Ζητά την άμεση  ανάκληση των τελευταίων απολύσεων, αλλά και την αποκατάσταση δεκάδων που έμειναν άνεργοι τον περασμένο Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα πολιτικών της εταιρείας, που  «κάθε άλλο παρά συνάδουν με την εικόνα της δυναμικής επένδυσης που θέλει να παρουσιάζει».

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου τονίζεται ότι «η  μείωση δραστηριοτήτων της και η έναρξη ενός νέου κύκλου απολύσεων, μετά από εκείνες των δεκάδων απασχολούμενων στα υπεργολαβικά σχήματα όπως τα “Ελληνικά Λατομεία” τον περασμένο Οκτώβριο, έρχεται να δικαιώσει την ανησυχία που τότε αντιμετωπιζόταν ως αβάσιμη από την διοίκησή της»

Η δημοτική αρχή υπογραμμίζει επίσης ότι «αυτές οι ενέργειες της εταιρείας σε μία τόσο κρίσιμη πτυχή της δραστηριότητάς της, την καθιστούν τελείως ανακόλουθη σε σχέση με τις διακηρύξεις της, με το περιεχόμενο της σύμβασης που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο και με το επενδυτικό σχέδιο που τη συνοδεύει. Ευλόγως δε, δημιουργούν κλίμα αμφισβήτησης και ανησυχίας, όσον αφορά τη γενικότερη δυνατότητα και την πρόθεση της εταιρείας να είναι συνεπής προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Αριστοτέλη, είτε για την Απασχόληση, είτε για το Περιβάλλον».

Μάλιστα τονίζει σκωπτικά πως «το κλίμα αυτό, δεν “διασκεδάζεται” από υποτροφίες για μαθητές, τις οποίες διαδέχονται απολύσεις γονέων, ούτε από την προβολή της εξέλιξης εργασιών στις Σκουριές».

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει σχετικά: «Η τοπική κοινωνία, όπου σταθώ, ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι επένδυση με απολύσεις δεν υπάρχει! Αυτήν την ομόφωνη πεποίθηση είμαι αποφασισμένος άμεσα να μεταφέρω στην Κυβέρνηση, ενημερώνοντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού και την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, μετά τον Οκτώβριο του 2021, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω σε όλους τους εταιρικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, ότι τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Ελληνικού Χρυσού” δεν περιλαμβάνουν στάδιο απολύσεων εργαζομένων πριν την υπεσχημένη αύξηση των θέσεων εργασίας. Πόσο μάλλον στρατηγικές ομαδικές απολύσεις, από μια εταιρεία που δεσμεύτηκε και καλείται να αυξήσει την τοπική απασχόληση και όχι να ενισχύει την τοπική ανεργία.

Αναμένουμε τη θέση της Κυβέρνησης έναντι αυτής της αντισυμβατικής συμπεριφοράς που θίγει την αξιοπιστία εκείνων που την εκδηλώνουν και εκείνων που την αποδέχονται. Σε κάθε περίπτωση, είχα προειδοποιήσει ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα προστατέψει την δική της αξιοπιστία.

Ζητάμε λοιπόν την άμεση έμπρακτη αλλαγή πλεύσης της εταιρείας. Με ανάκληση των απολύσεων δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη, που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την αποκατάσταση δεκάδων που έμειναν άνεργοι τον περασμένο Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα πολιτικών της εταιρείας. Εφόσον αυτό δεν συμβεί, θα επανέλθουμε με συνέντευξη τύπου σε διάστημα περίπου 15 ημερών, ενδεχομένως στην Αθήνα, με θέμα την περαιτέρω στάση του Δήμου. Η διάθεσή για αρμονική συνύπαρξη υπό τις γνωστές προϋποθέσεις και ο διαρκής στόχος για κοινωνική ειρήνη δεν πρέπει να παρεξηγείται από κανέναν ως αδυναμία».

13.6.2022