Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας : Αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα 2022-2023”

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας 

Την ένταξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο Πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα 2022-2023” ζητά με έγγραφό του προς την υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου ο δήμαρχος  της περιοχής, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό έγγραφο ο κ. Γεωργιόπουλος:

«Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας λειτουργούν 9 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο σύνολό τους οι μαθητές που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας την τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023 είναι 470. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα σχολεία του Δήμου μας εντοπίζονται στη δυσπρόσιτη ορεινή ζώνη της Ηλείας. Σε αυτά φοιτούν μαθητές και μαθήτριες οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα όπως επιβεβαιώνεται από στοιχεία που είναι στην διάθεση της κοινωνικής υπηρεσίας (2.000 περίπου δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε έναν πληθυσμό 12.000 κατοίκων).

Και ενώ το ποσοστό ανεργίας της περιοχής είναι διαχρονικά υψηλό, επιδεινούμενο από την πανδημία του κορονοϊού, με απότοκό της το κλείσιμο των επιχειρήσεων για μήνες, επομένως τη δημιουργία μιας νέας ομάδας άνεργου πληθυσμού, ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα των τεράστιων καταστροφών του Δήμου μας από τις πυρκαγιές του 2021. Οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών στην οικονομική ζωή του τόπου μας είναι ανυπολόγιστες καθώς χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί έμειναν χωρίς εισόδημα για τουλάχιστο μια επταετία. Επιπλέον οι μαθητές που βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα σ’ αυτό το γκρίζο περιβάλλον, δέχονται πρόσθετες συναισθηματικές και ψυχολογικές πιέσεις που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αρκετοί μαθητές μετακινούνται καθημερινά από τον  τόπο  κατοικίας τους  σε σχολική μονάδα που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα, χρόνο και ταλαιπωρία».

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιόπουλος επικαλέστηκε το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την Ολυμπία πριν ένα χρόνο υποσχέθηκε μέτρα στήριξης και αρωγής προς τους πληγέντες.

22.11.2022