Δήμος Βορείων Τζουμέρκων : : Νέος χώρος πολιτισμού δημιουργείται στα Πράμαντα

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Έναν νέο χώρο πολιτισμού θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, καθώς δημοπρατήθηκε το έργο «Ανακαίνιση και διαμόρφωση κτιρίου κεντρικής πλατείας Πραμάντων για την κάλυψη πολιτιστικών δραστηριοτήτων», με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ με Φ.Π.Α.

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, μετά από  προγραμματική σύμβαση με την Ενορία της Αγίας Παρασκευής και την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, μελέτησε και ενέταξε το έργο στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» έτους 2021, από το οποίο χρηματοδοτείται με 144.000 ευρώ, ενώ το ποσό των 36.000 ευρώ θα καλυφθεί από πιστώσεις του Δήμου.

Αντικείμενο του έργου είναι οι παρεμβάσεις στο διώροφο κτίριο, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας των Πραμάντων, ιδιοκτησίας της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής, και ειδικότερα στον 1ο όροφο, που έχει παραχωρηθεί για διάστημα 20 ετών από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας.

Ο χώρος του ορόφου των καταστημάτων θα ανακαινιστεί πλήρως και θα διαμορφωθεί με τρόπο, που θα εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου των Πραμάντων, για να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς λόγους, όπως για τη λειτουργία Μουσείου για τους Πραμαντιώτες και Τζουμερκιώτες μαστόρους της πέτρας, καθώς και για την έκθεση ιερών κειμηλίων της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Πραμάντων.

Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αισθητική αναβάθμιση των όψεων του κτηρίου με κατασκευή λίθινης επένδυσης, κατασκευή παραδοσιακής στέγης από σχιστόπλακες επί του δώματος του κτηρίου, αλλαγή κουφωμάτων, εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και τοποθέτηση αναβατορίου για ΑμεΑ.

Επίσης, θα γίνει διευθέτηση των εσωτερικών χώρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως μουσειακή έκθεση για την παραδοσιακή μαστορική τέχνη της πέτρας της περιοχής των Τζουμέρκων, φύλαξη και ανάδειξη πολύτιμων και σημαντικών κειμηλίων της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής.

13.10.2022