Δήμος Ελευσίνας: Δρομολογείται η αποκατάσταση της Καμινάδας του διατηρητέου πρώην εργοστασίου ΙΡΙΣ

Δήμος Ελευσίνας

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την αποκατάσταση και συντήρηση της Καμινάδας του πρώην εργοστασίου ΙRIS, καθώς υπεγράφη ήδη η σχετική σύμβαση μεταξύ του δήμου Ελευσίνας και του ανάδοχου.

Οι εργασίες αφορούν στην εξυγίανση της υποδομής, την αποκατάσταση τοπικών βλαβών, της βάσης και της θεμελίωσης της καμινάδας και φυσικά, την αποπεράτωση χρωματισμών και τον πλήρη καθαρισμό της.

Έτσι με την ανακατασκευή των χαρακτηρισμένων ως μνημείων μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, κτηρίων του πρώην εργοστασίου που είναι σε εξέλιξη, ο δήμος φιλοδοξεί να παραδώσει στην πόλη, έναν πολυχώρο πολιτισμού, ανοιχτό για όλους.

Η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου IRIS θα συμβάλλει στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, την αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Για την υπογραφή της σύμβασης, ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Ελευσίνας Μαυρογιάννης Αθανάσιος ανέφερε: «Μετά τo έργο αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων του IRIS 1 και 2, οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη, άμεσα ξεκινούν και οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της Καμινάδας. Στόχος μας είναι τα διασωζόμενα ανενεργά βιομηχανικά κελύφη που αποτελούν την βιομηχανική κληρονομιά της πόλης μας, να διασωθούν μετά τις απαραίτητες εργασίες, και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον δήμο μας».

Όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Η ανακατασκευή της καμινάδας δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται στον συνολικότερο σχεδιασμό μας για την αναγέννηση του ΙRIS. Ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της ζωής των Ελευσινίων, μπαίνει λοιπόν, σε τροχιά ανακατασκευής. Αυτό που θέλουμε είναι ο ιστορικός αυτός χώρος να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και να συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης μας».

10.10.2022