Δήμος Ελευσίνας : Στο πρόγραμμα URBACT – IV One Health 4 Cities ο Δήμος

Η Ελευσίνα εκπροσωπήθηκε από μέλη της ομάδας έργου του προγράμματος URBACT – IV One Health 4 Cities, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λάχτι της Φινλανδίας, (12-14/2), με αντικείμενο τη βιωσιμότητα, το περιβάλλον και την υγεία. Το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε την ευρωπαϊκή συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Μπενίσα (Ισπανία), τη Λυών (Γαλλία), τη μητροπολιτική περιοχή του Στρασβούργου (Γαλλία), το Μόναχο (Γερμανία), το Λουλέ (Πορτογαλία), τη Σουτσεάβα (Ρουμανία), το Κουόπιο (Φινλανδία), την Ελευσίνα, καθώς και το Λάχτι της Φινλανδίας.

Οι συμμετέχοντες από τον Δήμο Λάχτι και την ευρύτερη Περιφέρεια ανέλυσαν τα στρατηγικά σχέδια της φινλανδικής πόλης, η οποία είχε ανακηρυχθεί «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», καθώς και τα καινοτόμα έργα της στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του αθλητισμού στη φύση και της οικολογικής μετάβασης. Η πόλη του Λάχτι ξεχωρίζει για τη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού καινοτόμων έργων που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, καθιστώντας την την πιο πρωτοποριακή πόλη στον τομέα αυτό, όχι μόνο σε ολόκληρη τη Φινλανδία, αλλά και, ευρύτερα, στο σκανδιναβικό και ευρωπαϊκό χώρο.

Παρακολούθησαν το διεθνές συνέδριο People & Planet 2024, το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φινλανδία) και πραγματοποιήθηκε στο Λάχτι, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, προσελκύοντας κορυφαίους ειδικούς από πανεπιστήμια, τη βιομηχανία, τη δημόσια διοίκηση, καθώς και εκπροσώπους πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Η εκδήλωση, η οποία είχε συνδιοργανωτές την πόλη του Λάχτι, το ICLEI Europe, Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια Περιβάλλοντας και Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι εν λόγω εμπειρίες όπως τονίζεται, αποτελούν μέρος της διαδικασίας συνεργασίας και μάθησης του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT, που θα υποστηρίξει, έως το τέλος του 2025, τον καθορισμό και τη βελτίωση των πολιτικών για το περιβάλλον και την υγεία, για όλες τις πόλεις που συμμετέχουν.

Η επόμενη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT – IV One Health 4 Cities θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα, με διοργανωτή τον Δήμο Ελευσίνας, στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

24.2.2024