Δήμος Ζωγράφου : Το 1ο «έξυπνο» ενεργειακό παγκάκι υποστήριξης ΑμεΑ

Δήμος Ζωγράφου

Το 1ο «έξυπνο» ενεργειακό παγκάκι υποστήριξης ΑμεΑ τοποθετήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στον Δήμο Ζωγράφου και συγκεκριμένα στην πλατεία Τερζάκη.

Ο Δήμος Ζωγράφου είναι ο δεύτερος Δήμος στη χώρα μετά τον Δήμο Πειραιά που αποκτά παγκάκι υποστήριξης ΑμεΑ, το οποίο διαθέτει ειδικό κάθισμα με πλευρικό πτυσσόμενο στήριγμα και ειδική μεταλλική πρίζα με κλειδί, παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων, ποδηλάτων κ.α.

Παράλληλα, επτά επιπλέον «έξυπνα» ηλιακά παγκάκια εγκαταστάθηκαν σε έξι κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ζωγράφου. Τα νέα, σύγχρονα και καινοτόμα ηλιακά παγκάκια τοποθετήθηκαν στην πλατεία Γαλήνης, στην παιδική χαρά Μερκάτη, στην πλατεία Περού, στη νησίδα της Γ. Παπανδρέου, στη Βίλα Ζωγράφου και στην πλατεία Αγίου Γερασίμου.

Τα παγκάκια διαθέτουν φωτοβολταϊκό πάνελ στις οροφές τους, γεγονός που τα κάνει απολύτως αυτόνομα ενεργειακά χάρη στη συλλογή ηλιακής ενέργειας, παρέχοντας πληθώρα οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών. Είναι μεταλλικής κατασκευής, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, τον άνεμο, την υγρασία και τους βανδαλισμούς. Περιλαμβάνει ξύλινα καθίσματα 6 θέσεων, 4 θύρες φόρτισης κινητών τηλεφώνων (δυο κανονικής και δυο ταχείας φόρτισης), ασύρματη σύνδεση Wi-Fi internet, router 4G που υποστηρίζει 4G/3G/2G, ρελέ για αποφυγή ηλεκτροπληξίας και διακοπής τροφοδοσίας, γείωση σε όλα τα μεταλλικά μέρη της κατασκευής με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Τα “έξυπνα” παγκάκια εντάσσονται στο έργο «Αναβάθμιση Χώρων Αναψυχής και Άθλησης για το Παιδί και Δημιουργία Πάρκων Γειτονιάς στον Δήμο Ζωγράφου», ύψους 1.556.343,10 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

15.4.2022