Δήμος Ηρακλείου : Έναρξη 10ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής

Δήμος Ηρακλείου

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο διοργανώνεται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗΚΕΗ ) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Καταξιωμένοι γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παραλάβουν μεγάλους όγκους λευκού μαρμάρου και μέσα σε είκοσι μέρες θα τους μετατρέψουν σε εκπληκτικά έργα τέχνης τα οποία μελλοντικά θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους.

Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθούν πώς «αναδύονται» τα γλυπτά μέσα από το μάρμαρο, καθώς οι γλύπτες θα δουλεύουν σε ειδικά διαμορφωμένο, επισκέψιμο χώρο, που βρίσκεται στο Βενεράτο της δημοτικής ενότητας Παλιανής.  Συγχρόνως θα γίνονται εργαστήρια εικαστικών τεχνών για παιδιά, από υπεύθυνες του ΚΔΑΠ Παλιανής.  Η είσοδος στον χώρο και τα εργαστήρια είναι ελεύθερη.

Το θέμα του 10ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 23 Ιουλίου, είναι ένας στίχος από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου. «…μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει ο κόσμος…».

Οι ταλαντούχοι γλύπτες που θα πάρουν μέρος στο συμπόσιο είναι οι Aktham Abdoul Hamid (Συρία), Juan Miguel Cubas Sanchez (Ισπανία), Μιχάλης Βουζουνεράκης, Κωνσταντίνος Καίσαρης, Παναγιώτης Λάμπρου και  Κατερίνα Μητσιάλη.

Στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση του διεθνούς συμποσίου συμβάλλει για μια ακόμα φορά ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης, εκ των ιδρυτών του θεσμού, που ζει και εργάζεται στο Βενεράτο.

Τα λευκά μάρμαρα πάνω στα οποία οι καλλιτέχνες  θα φιλοτεχνήσουν τα έργα τους είναι Βώλακα, Δράμας Άριστον από την περιοχή Γρανίτη Δράμας και Νέστου Κομνηνών Ξάνθης και αποτελούν χορηγία μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης.

«Ιδιαιτέρως σημαντικό θεσμό» χαρακτήρισε το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ηρακλείου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Πέμπτης 29 Ιουνίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας.  Όπως σημείωσε σε δήλωση του «είναι πολύ σημαντικό που το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, θεσμός του δήμου μας, καταξιωμένος στην Ελλάδα και γνωστός στο εξωτερικό, είναι αποκεντρωμένος, ξεκίνησε και συνεχίζεται σε οικισμό και μάλιστα με πρωτοβουλία των κατοίκων του. Ως Δήμος διαθέτουμε σπουδαία έργα από λευκό μάρμαρο και πωρόλιθο, σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών  και ο στόχος μας είναι, τα έργα αυτά να τοποθετηθούν σε δημοτικούς χώρους της πόλης του Ηρακλείου και οικισμών ».

Ο Εντεταλμένος  Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης ανέφερε στην δήλωση του «με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε ως Περιφέρεια Κρήτης στη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ειρήνη. Είναι ένα φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός είναι μία γιορτή του Πολιτισμού της τέχνης που αναδεικνύει τον τόπο μας και έχει Πανελλαδικό και Διεθνές ενδιαφέρον. Ευχόμαστε καλή επιτυχία  στην συνδιοργάνωση και συγχαρητήρια για τη συνεργασία στον Δήμο Ηρακλείου στην ΔΗΚΕΗ,στους καλλιτέχνες και στους τοπικούς φορείς του Βενεράτου αλλά και σε όλους που βοηθούν για την επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΗ) Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη  επεσήμανε ότι «η επίσκεψη στο συμπόσιο αποτελεί εμπειρία, καθώς μικροί και μεγάλοι παρακολουθούν από κοντά πώς ένας όγκος μαρμάρου, μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Το συμπόσιο, το οποίο συνδιοργανώνουμε με την Περιφέρεια Κρήτης, λειτουργεί σαν σταυροδρόμι τεχνοτροπιών και καλλιτεχνικών ρευμάτων στον χώρο της γλυπτικής τέχνης, καθώς στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος καταξιωμένοι γλύπτες, από την Ελλάδα, αλλά και  από διάφορες χώρες»

Στη Συνέντευξη Τύπου πήραν ακόμα μέρος τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συμποσίου  και συγκεκριμένα οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Βενεράτου Βαγγέλης Μαραγκάκης, Αυγενικής Γιάννης Δερμιτζάκης και Σίβα Γιάννης Γιαουζάκης καθώς και η δημοσιογράφος Πέλλα Λασηθιωτάκη.  Σε σχόλιά τους επεσήμαναν πόσο σημαντικός  είναι ο θεσμός του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής για την πολιτιστική και την αισθητική ανάπτυξη της περιοχής. Τόνισαν ακόμα ότι οι εργασίες του συμποσίου αλλά και τα ολοκληρωμένα γλυπτά, είναι δυνατόν να αποτελέσουν «πόλο έλξης» για την αύξηση της επισκεψιμότητας στη Δημοτική Ενότητα Παλιανής.

Παράλληλες εκδηλώσεις 

Προγραμματίζονται εργαστήρια εικαστικών τεχνών για παιδιά. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής :

–       Πέμπτη 6 Ιουλίου  6:30 μ.μ.  Εργαστήρι Εικαστικών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) Παλιανής με τη συμμετοχή της Καλλιόπης Φασουλάκη

–       Δευτέρα 10 Ιουλίου  6:30 μ.μ.  Εργαστήρι ψηφιδωτού του ΚΔΑΠ Παλιανής με τη συμμετοχή της Μαρίας Χαρκούτση

–       Τετάρτη 12 Ιουλίου 6:30 μ.μ.   Εργαστήρι κατασκευών  του ΚΔΑΠ Παλιανής με τη συμμετοχή της Μελίνας Κανακαράκη

–       Παρασκευή 14 Ιουλίου  6:30 μ.μ.  Εργαστήρι Πηλού ΚΔΑΠ Παλιανής με τη συμμετοχή της Μελίνας Κανακαράκη

–       Τρίτη 18 Ιουλίου  6:30 μ.μ.   Περιβαλλοντικά Πειράματα του ΚΔΑΠ Παλιανής με την υποστήριξη της υπεύθυνης Αικατερίνης Παπαζή

–       Πέμπτη 20  Ιουλίου 6:30 μ.μ.  Εργαστήρι γύψου του ΚΔΑΠ Παλιανής με τη συμμετοχή της Μερόπης Χαρκούτση

–       Κυριακή 23 Ιουλίου 7.30 μ.μ. Τελετή λήξης με μουσικά δρώμενα  από τα ΚΔΑΠ Παλιανής και ΚΔΑΠ Ξηροποτάμου με την υποστήριξη της μουσικού Εμμανουέλλας Στρατάκη.

 30.6.2023