Δήμος Ηρακλείου : Δωρεά ακινήτου το οποίο θα στεγάσει δράσεις πολιτισμού

Δήμος Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η αποδοχή από τον Δήμο Ηρακλείου της δωρεάς ακινήτου στο κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο θα στεγάσει το Ωδείο Ηρακλείου και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο εκπρόσωπος της δωρήτριας  Μαρίας Λυριτζάκη, αρχιτέκτονας- μηχανικός Ηρακλής Πυργιανάκης καθώς και η συμβολαιογράφος Μαρία Χατζάκη και η δικηγόρος  Κατερίνα Σερπετσιδάκη  επισκέφθηκαν το πρωί της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό προκειμένου να τον ενημερώσουν . Η συνάντηση έγινε παρουσία των αρμόδιων Αντιδημάρχων Μανόλη Βασιλάκη και Ρένας Παπαδάκη και του νομικού συμβούλου του Δήμου Μανόλη Καρνίκη.

“Η οικονομική επιτροπή του Δήμου καθώς και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησαν γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε να ικανοποιηθεί η επιθυμία της δωρήτριας, να υπογραφεί το συμβόλαιο της παραχώρησης του ακινήτου την ίδια ημέρα  με το συμβόλαιο αγοράς”, όπως ενημερώνει σχετικά ο Δήμος.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Θεσσαλονίκης 6, το οποίο αγοράστηκε από την κα Λυριτζάκη με μοναδικό σκοπό να στεγάσει τις ανάγκες του Ωδείου του Δήμου Ηρακλείου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ίδια ανέλαβε το κόστος των απαιτούμενων μελετών αλλά και της ανακαίνισης του κτιρίου .

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου που επισκέφθηκε το κτίριο στο οποίο και ξεναγήθηκε, ευχαρίστησε την δωρήτρια Μαρία Λυριτζάκη για την σπουδαία αυτή δωρεά στον Δήμο Ηρακλείου αλλά και τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη που συνέβαλε στην όλη προσπάθεια, τονίζοντας ότι το κτίριο με τις δράσεις που θα στεγάσει θα αποτελέσει κοιτίδα πολιτισμού για τους νέους μουσικούς της πόλης.

Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και ένα όροφο συνολικής έκτασης 254 τετραγωνικών μέτρων. Στο ισόγειο υπάρχει τμήμα του Ναού του Αγίου Παύλου του Τάγματος των Σερβητών που χρονολογείται από το 1501, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγινε κατοικία.

“Το διατηρητέο κτίριο από την εποχή της Κρητική Πολιτείας ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Βασιλάκη ενώ πριν από 5 χρόνια αγοράστηκε από την οικογένεια Μιχαλίτση  με σκοπό να γίνει ξενοδοχείο πόλης. Η συγκεκριμένη επένδυση δεν ευοδώθηκε και το κτίριο αγοράστηκε από την κα Λυριτζάκη”, καταλήγει ο Δήμος Ηρακλείου στην ανακοίνωσή του .

19.12.2923