Δήμος Ηρακλείου : Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στα Ενετικά Τείχη από την Βίγλα έως το Μαρτινέγκο

Δήμος Ηρακλείου 

Ολοκληρώθηκε και παραδίδεται σύντομα προς χρήση το πρώτο τμήμα της παρέμβασης στα Ενετικά Τείχη από την πύλη Βιτούρι έως το Μαρτινέγκο.

Πρόκειται για την δεύτερη φάση διαμόρφωσης- αποκατάστασης της περιπατητικής διαδρομής στο μνημείο.  Το επόμενο  διάστημα οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να απολαύσουν έναν ακόμα κοινόχρηστο χώρο πρασίνου ο οποίος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναψυχής.

Το τμήμα του έργου που ολοκληρώνεται επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, και υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας .

Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η αποκατάσταση είναι εμφανείς καθώς έχουν διαμορφωθεί η περιπατητική διαδρομή με έγχρωμο δάπεδο και τα μονοπάτια από φυσικούς λίθους ανάμεσα στη φύτευση, έχουν γίνει νέες φυτεύσεις,  έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές για ηλεκτροφωτισμό και άρδευση, έχει τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός (παγκάκια- καλάθια απορριμμάτων) ενώ έχει κατασκευαστεί  ο οικίσκος-αναψυκτήριο μέσα στον πευκώνα του προμαχώνα Ιησού για τις ανάγκες των επισκεπτών του Μνημείου.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος τόνισε : «Ένα πολύ σημαντικό έργο για το Ηράκλειο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς το πρώτο τμήμα του είναι επί της ουσίας ολοκληρωμένο. Όταν είχε παραδοθεί η πρώτη φάση του έργου, είδαμε με χαρά τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να αγκαλιάζουν ξανά τα Ενετικά Τείχη. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και με την δεύτερη φάση, κάτι που ήταν και είναι ο βασικός μας στόχος: Να αναδείξουμε το μνημείο, να το καταστήσουμε τόπο συνάντησης και αναψυχής για το κοινό και σημείο αναφοράς στην ζωή της πόλης. Κάτι που θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει πια επιτευχθεί».

Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται στο επόμενο τμήμα των Ενετικών Τειχών και συγκεκριμένα από τον Προμαχώνα Παντοκράτορα έως τον Άγιο Ανδρέα όπου προβλέπεται:

  • Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος της υφιστάμενης διαδρομής με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε νέες θέσεις και νέα χαμηλά φωτιστικά στην περιοχή της γέφυρας. Τοποθέτηση θερμικής κάμερας.
  • Επίστρωση της διαδρομής με έγχρωμο δάπεδο
  •  Φυτεύσεις με χαμηλό πράσινο και τοποθέτηση καθιστικών και κάδων απορριμμάτων. Στα μεγάλα πλατώματα του Προμαχώνα δημιουργούνται παρτέρια με νέα χαμηλή φύτευση, τοποθετούνται καθιστικά και κάδοι απορριμμάτων  και κατασκευάζονται λιθόστρωτα για τη δημιουργία εσωτερικών μονοπατιών.
  • Στο υφιστάμενο φυσικό πρανές ανατολικά του μεγάλου πλατώματος του προμαχώνα τοποθετούνται διάσπαρτα επιμήκη κιβωτιόσχημα καθιστικά – κερκίδες που ταυτόχρονα λειτουργούν σαν τοιχία συγκράτησης του χωμάτινου πρανούς.
  • Προστίθεται νέο μικρό τμήμα διαδρομής το οποίο επιστρώνεται με έγχρωμο δάπεδο (ομοίως με υφιστάμενο)
  • Στο απότομο φυσικό πρανές πάνω από την εσωτερική είσοδο της πύλης Βηθλεέμ προτείνεται η κατασκευή ξύλινης ράμπας – γέφυρας προκειμένου να αποκατασταθεί η συνέχεια της διαδρομής.
  • Διαμορφώνεται η ράμπα πρόσβασης (υπόβαση & έγχρωμο δάπεδο) και τοποθετούνται ηλεκτρονικά βυθιζόμενα κολωνάκια για ελεγχόμενη πρόσβαση τροχοφόρων

12.12.2023