Δήμος Ηρακλείου : Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO το Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Δημιουργικών Πόλεων»  (Creative Cities) της UNESCO εντάχθηκε το Ηράκλειο, στον τομέα της Γαστρονομίας, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

“Πρόκειται για πολύ σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα για δικαίωση του σχεδιασμού που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο να καθιερωθεί ως ένας βιώσιμος γαστρονομικός προορισμός διεθνούς επιπέδου”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Για το 2023 το Ηράκλειο  είναι μια από τις εφτά πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο που αναγνωρίστηκαν ως Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας της UNESCO.

Η διάκριση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ηράκλειο ΜΑΕ».

«Η αναγνώριση του Ηρακλείου ως Δημιουργική Πόλη  Γαστρονομίας της UNESCO έρχεται ως επιβράβευση της επιλογής μας να θέσουμε την γαστρονομία και την αγροδιατροφή του τόπου μας στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής μας και επιβεβαιώνει η ανάδειξη της κρητικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων και παραγωγών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει  βασικό άξονα στην στρατηγική για την ενδυνάμωση του τουριστικού brand του Ηρακλείου», τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

«Το Ηράκλειο είναι ένας πολυδιάστατος τόπος  με ιστορία και συνεχή πολιτιστική παρουσία 5.000 ετών που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις αστικής ανάπτυξης με όρους αειφορίας  και ανθεκτικότητας. Η ανακήρυξη μας από την UNESCO ως πόλη γαστρονομίας και η συμμετοχή μας στο δίκτυο «Δημιουργικές πόλεις» (Creative cities)  είναι ιδιαίτερη τιμή για μας. Δεσμευόμαστε  να συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια να συστήσουμε την μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας και του Κρητικού τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο ενισχύοντας την τουριστική ταυτότητα του Ηρακλείου  και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την  Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα και τα στελέχη της Επιτροπής,  που από την αρχή της σύνταξης του φακέλου στάθηκαν δίπλα μας με καίριες προτάσεις και συμβουλές ώστε να κατατεθεί μια ανταγωνιστική υποψηφιότητα, αλλά και το Δήμο Θεσσαλονίκης, την 1η πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο, για την στήριξή του», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού-Ολοκληρωμένης  Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης.

«Η υποψηφιότητα του Ηρακλείου ξεχώρισε καθώς ήταν μια πρόταση πολύπλευρη, με εθνική και διεθνή διάσταση, αλλά και με μια σύγχρονη αειφορική ματιά για την γαστρονομία που αποτελεί προτεραιότητα της UNESCO», δήλωσε η πρόεδρος της  Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, Αικατερίνη Τζιτζικώστα .

Μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο εκδήλωση παρουσίασης της ένταξης της πόλης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.

Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων έγινε στο ακόλουθο link: https://www.unesco.org/en/articles/55-new-cities-join-unesco-creative-cities-network-world-cities-day?hub=701

6.11.2023