Δήμος Θεσσαλονίκης. : Τριάντα διαμερίσματα του Δήμου σε ευάλωτους πολίτες

Σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα διατεθούν, αφότου ανακαινιστούν, τριάντα διαμερίσματα τα οποία ανήκουν στη δημόσια περιουσία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό, όπως και η διεύρυνση του προγράμματος «Κάλυψη» και η ένταση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, στο δημαρχείο της πόλης.

«Συζητήσαμε σήμερα με τον Δήμαρχο για την καθημερινότητα που συνδέεται με το στεγαστικό. Αύριο- μεθαύριο βγαίνει ο εργολάβος μέσω διαγωνισμού που «έτρεξε», έτσι ώστε τριάντα διαμερίσματα τα οποία ανήκουν στη δημοτική αρχή, είναι δημόσια διαμερίσματα, να διατεθούν μετά από ανακαίνιση σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Άρα πρωταγωνιστεί ο Δήμος στην εύρεση κατοικίας για έναν άνθρωπο που το έχει άμεση ανάγκη, όπως π.χ. κάποιος ο οποίος δικαιούται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μια γυναίκα η οποία διαμένει αυτή τη στιγμή σε έναν ξενώνα. Ο Δήμος έρχεται να καλύψει με ευρωπαϊκούς πόρους αυτή την ανάγκη» ανέφερε η υπουργός.

Όπως διευκρίνισε, «το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από το “Στέγαση και Εργασία” και είναι καινοτόμο διότι ο Δήμος έχει προτάξει την αξιοποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας». Σχετικά με την προοπτική διεύρυνσής του εξήγησε πως «τα πρώτα 30 διαμερίσματα θα είναι πιθανότατα η “μαγιά” για μία επέκταση, όμως με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Ας ξεκινήσουμε με αυτό, με λελογισμένη καλή αξιοποίηση των πόρων, να δούμε πώς θα τρέξει και το πρόγραμμα της εργολαβίας» και «θεωρώ ότι μπορεί να είναι μια πολύ καλή “μαγιά” για μελλοντικά προγράμματα συμπράξεων, για την αξιοποίηση δημοτικής στέγασης, για κοινωνικούς στόχους» είπε.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Κάλυψη», το οποίο αξιοποιεί και ο Δήμος Θεσσαλονίκης η κ. Ζαχαράκη δήλωσε πώς διάκειται θετικά στο αίτημα που της έθεσε ο κ. Αγγελούδης για τη διεύρυνσή του, «όπως επίσης και τη συνέχιση και την ένταση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία”, που αφορά αστέγους», όπου «πλέον με τις νομοθετικές βελτιώσεις που επφέραμε (σ.σ. θα εντάσσονται) και άνθρωποι που είναι σε επισφαλή στέγαση, άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να έχαναν το σπίτι τους, ή να το έχουν χάσει, και θα μπορεί το κράτος σε συνεργασία με τον δήμο να τους βρει ένα σπίτι και αμέσως μετά και εργασία».

«Αυτό το πρόγραμμα από τα 10 έχει πάει στα 15 εκατομμύρια και θεωρούμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι ένας πολύ δυναμικός συμπρωταγωνιστής σε αυτό» πρόσθεσε.

Περαιτέρω στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη βρεφονηπιακή φροντίδας, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία και με τα Κέντρα Διημέρευσης και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ο κ. Αγγελούδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση της κ. Ζαχαράκη στα ζητήματα που της έθεσε σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου. «Τα θέματα κοινωνικής πολιτικής για τη νέα δημοτική αρχή είναι ψηλά στην ατζέντα […] Είχα την ευκαιρία να θέσω μια σειρά από προβληματισμούς, από αιτήματα, από θέματα και κάναμε μία εκτενή συζήτηση. Σε πολλά από αυτά βρέθηκαν λύσεις και σε άλλα έχουν δρομολογηθεί συνεργασίες με στόχο το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε το μέγιστο δυνατό θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Αγγελούδης.

Διευκρίνισε δε ότι «η υπουργός συμφώνησε και έκανε δεκτή την πρόταση να ενισχυθεί η επέκταση των ιδίων προγραμμάτων» καθώς «για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να επεκτείνουμε αυτή τη φιλοξενία στις ευάλωτες οικογένειες». «Θα ήθελα να την ευχαριστήσω γιατί μόλις της είπα ότι το έχουμε ανάγκη να φύγουμε πάνω από τα τριάντα διαμερίσματα, συμφώνησε να το δει αμέσως και να προχωρήσουμε στην επέκταση του προγράμματος» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παράταση των συμβάσεων covid και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, η κ. Ζαχαράκη θα συναντηθεί με τη νέα διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η υπουργός επισήμανε ότι η τακτική χρηματοδότηση προς το Κέντρο αυξήθηκε από τα 800.000 ευρώ το 2023, στα 4.038.000 ευρώ φέτος. «Για να είμαστε ακριβείς, δώσαμε και έκτακτη επιχορήγηση πέρσι. Άρα από το συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησης, φέτος έχουμε φτάσει στα 4.038.000 ευρώ, ενώ αυξημένο θα είναι και το ποσό του κρατικού λαχείου που θα πάει στο Κέντρο Πρόνοιας» σημείωσε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι για τους εργαζομένους που προσλήφθηκαν με συβάσεις την περίοδο covid «θα παραταθούν οι συμβάσεις τους με διάταξη την οποία περνάμε άμεσα, αρχές της επόμενης εβδομάδας», άρα «για τους επόμενους έξι μήνες καταφέραμε να υπάρχει παράταση της σύμβασης, όπως επίσης σιγά σιγά αρχίζουν και έρχονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι από το ΑΣΕΠ», ενώ «ελπίζουμε και σε επίσπευση της έλευσης και των άλλων ανθρώπων, των οποίων έχουν εγκριθεί οι προσλήψεις», καθώς «έχουμε άμεση ανάγκη και των ειδικοτήτων για το Κέντρο Πρόνοιας και είναι βασική μας προτεραιότητα η καλή λειτουργία του».

Η κ. Ζαχαράκη επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στο Europride 2004. «Καλωσορίζουμε ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας γεγονός στην πόλη. Γίνεται σημείο αναφοράς η Θεσσαλονίκη για πολύ σημαντικά γεγονότα» είπε, επισημαίνοντας ότι «στο κομμάτι των δικαιωμάτων, η Θεσσαλονίκη, η οποία θα βρεθεί επίκεντρο της προσοχής το επόμενο χρονικό διάστημα, φέρει το μήνυμα της συμπερίληψης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

28.4.2024