Δήμος Ιωαννιτών : Σε λειτουργία η παραλίμνια ποδηλατική διαδρομή

Δήμος Ιωαννιτών

Την έναρξη λειτουργίας της ποδηλατικής διαδρομής στο παραλίμνιο μέτωπο ανακοίνωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος. Η διαδρομή θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιούνται και οι εκδηλώσεις από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Στον Δήμο μας, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών διαμορφώνουμε ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Επιδιώκουμε την εξασφάλιση της μετακίνησης με το ποδήλατο σε κάθε πολίτη, όπου και αν βρίσκεται η κατοικία του και όποιος και αν είναι ο προορισμός του, με λύσεις κατάλληλες για τα χαρακτηριστικά κάθε δρόμου, υποκαθιστώντας με αυτό το ήπιο μέσο ποσοστό των μετακινήσεων που σήμερα γίνονται με το αυτοκίνητο. Το περπάτημα και το ποδήλατο αποτελούν τους βασικούς πυλώνες των μεταφορών και έναν από τους στόχους που αφορούν την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην πόλη μας. Αλλάζοντας τις συνθήκες στον δρόμο, αλλάζει η πόλη στο σύνολό της», ανέφερε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Έργων.

Από την περιοχή της Κυρά Φροσύνης μέχρι τον παραλίμνιο πεζόδρομο στην περιοχή Ανατολής- Κατσικά, θα διαμορφωθεί με κατάλληλη σήμανση ποδηλατική διαδρομή.

Επίσης από σήμερα, η οδός Κάρολου Παπούλια μονοδρομείται μόνιμα από την συμβολή της με την  οδό Βογιάνου έως την πρώτη γέφυρα, με κατεύθυνση από την οδό Βογιάνου προς την Ανατολή.

Η δράση αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία του δικτύου ποδηλατοδρόμων, μία παρέμβαση προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ που θα γίνει στο παραλίμνιο μέτωπο και θα δώσει στους πολίτες μία ολοκληρωμένη διαδρομή μήκους επτά χιλιομέτρων περίπου.

Μία διαδρομή που θα ξεκινά ουσιαστικά από την Πλατεία Μαβίλη και θα φτάνει ως τον παραλίμνιο πεζόδρομο στην περιοχή Ανατολής- Κατσικά.

Το έργο αυτό που έχει ήδη συμβασιοποιηθεί αποτελεί μέρος ενός συνολικού πλέγματος αναπλάσεων που θα υλοποιηθεί στο παραλίμνιο μέτωπο.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις, όπως τις παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος είναι οι ακόλουθες:

-Αναπλάσεις αστικών και περιαστικών περιοχών (πάρκο Κατσάρη), προϋπολογισμού 280.000,00 ευρώ, έργο που αφορά παρεμβάσεις (διαμόρφωση πεζοδρομίων, διαβάσεις πεζών), στις οδούς Διονυσίου Φιλοσόφου και Γαριβάλδη. Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί.

-Βελτίωση προσβασιμότητας – πεζοδρομίων Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ, έργο που αφορά τη βελτίωση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, από την πλευρά της λίμνης, στην Ακτή Μιαούλη και συγκεκριμένα στην οδό Κάρολου Παπούλια. Αναμένεται η συμβασιοποίησή του.

-Παρεμβάσεις για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο Δήμου Ιωαννιτών (4.000.000,00ευρώ), με το οποίο ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στην περιοχή του παραλίμνιου μετώπου.

«Οι μικρές δράσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο όταν ενώνονται με τις προσπάθειες όλων μας. Με την συνεργασία μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και να βάλουμε τις βάσεις για τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε τα Γιάννενα να καταστούν μία βιώσιμη πόλη, φιλική προς όλους» κατέληξε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο αντιδήμαρχος ρωτήθηκε και για την πορεία άλλων έργων στην περιοχή.

Έτσι έκανε γνωστό ότι για τα έργα στην Πυρσινέλλα και την Χαριλάου Τρικούπη έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και θα γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις εντός των επομένων ημερών. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές εργολαβίες, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι αποκαταστάσεις θα γίνουν χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Όσον αφορά το έργο της Κεντρικής Πλατείας σημείωσε ότι το έργο προχωρά σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εγκριθεί. Μικρής έκτασης προβλήματα που προκλήθηκαν στο υπόγειο πάρκινγκ οφείλονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η συνεργασία είναι άριστη και με την επιχείρηση του υπόγειου πάρκινγκ και με τον ανάδοχο και στο πλαίσιο αυτής γίνεται η αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν. Το έργο της ανάπλασης θα συνεχιστεί κανονικά, κατέληξε ο κ. Αρλέτος.

8.6.2023