Δήμος Καλαμάτας : Κοινοτικός αμπελώνας στην Αλαγονία

Δήμος Καλαμάτας

Μετά τον κοινοτικό λαχανόκηπο που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 στην Αλαγονία, ήρθε και η ώρα για τη δημιουργία του κοινοτικού αμπελώνα, όπως ενημερώνει η Κοινότητα Αλαγονίας.

Σε μια έκταση περίπου ενός στρέμματος, θα φυτευτούν 100 περίπου φυτά της ποικιλίας Πλατάνα ή Κουτσαβίτικο, που θεωρείται ότι ήταν η ποικιλία από την οποία έφτιαχναν τον φημισμένο αρχαίο οίνο, τον Δένθι.

Ο χώρος παραχωρήθηκε από κάτοικο της Αλαγονίας στον Αϊ-Γιάννη, ιστορική περιοχή με παλιούς αμπελώνες.

Σε σχετική ενημέρωση – κάλεσμα από την Κοινότητα Αλαγονίας αναφέρεται:

“Όπως, και στην περίπτωση του κοινοτικού λαχανόκηπου και του κοινοτικού σιταροχώραφου, ο απώτερος στόχος είναι η αυτάρκεια και παράλληλα η αναβίωση του παλιού συλλογικού πνεύματος του χωριού, τον κτίσιμο ανθρώπινων σχέσεων, που αποτελεί τον αληθινό πλούτο στη ζωή τον ανθρώπων. Να δράσουμε συλλογικά, δηλαδή να τρυγήσουμε σε λίγα χρόνια τα σταφύλια, να τα πατήσουμε, να φτιάξουμε κρασί, να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους.

Είναι, επομένως, μεγάλη μας χαρά να σας καλέσουμε στην φύτευση και να σας μιλήσουμε γι’ αυτό που χτίζεται στην Αλαγονία.

Μετά την φύτευση θα παρατεθεί γεύμα στην Κοινότητα οπότε θα μας δοθεί ευκαιρία να μιλήσουμε με τους συμμετέχοντες για τις δράσεις που γίνονται στο χωριό μας. Η φύτευση θα γίνει Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ο τόπος συνάντησης για όσους θέλουν να πάρουν μέρος θα είναι στην Κοινότητα 10.30 π.μ. Με την ευκαιρία της πρόσφατης εκπομπής από την Ιαπωνική Τηλεόραση ταινίας ντοκιμαντέρ για την φυσική καλλιέργεια που γυρίστηκε στην Αλαγονία, στη συνάντηση θα γίνει και η προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ”.

12.12.2023