Δήμος Κιλελέρ: Ευρεία σύσκεψη για την πυροπροστασία.

Διευρυμένη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π) πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια με θέμα το σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της  αντιπυρικής περιόδου 2024.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όλοι οι καλλιεργητές σιτηρών καθώς και οι κτηνοτρόφοι του δήμου Κιλελέρ μετά τον αλωνισμό να προβούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα αγροτεμάχιά τους και στα ποιμνιοστάσιά τους. Ιδιαίτερα όσων τα κτήματα βρίσκονται πλησίον των οικισμών, των χέρσων ορεινών εκτάσεων και των αλσυλλίων του δήμου  για την προστασία τους από τις πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος  μεταξύ των άλλων τόνισε ότι « …είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των δημοτών του Δήμου Κιλελέρ με τους προέδρους των κοινοτήτων έτσι ώστε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση φωτιάς. Όλος ο μηχανισμός του δήμου Κιλελέρ για την πυροπροστασία θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το Δασαρχείο για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέση τους. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων πρέπει να συνεργαστούν με την Πυροσβεστική και να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις άντλησης νερού από ιδιωτικές πομόνες εάν και εφόσον χρειαστεί. Οι πρόεδροι επίσης πρέπει να μεριμνήσουν να υπάρχουν ομάδες εθελοντών και διαθέσιμα τρακτέρ στα χωριά τους τα οποία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην κατάσβεση πιθανής φωτιάς. Από την πλευρά του ο δήμος Κιλελέρ ξεκίνησε και συνεχίζει τη συντήρηση δασικών κι αγροτικών οδικών δικτύων με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων του και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με ερπυστριοφόρα οχήματα στις περιοχές Βουναίνων, Ψυχικού και Καραντάου. Προέβη ήδη στον έλεγχο και τη συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων (πυροσβεστικοί κρουνοί) καθώς και των δημοτικών γεωτρήσεων. Επίσης συστηματικά καθαρίζει την άγρια βλάστηση για να μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τα αγριόχορτα.  Με το συντονισμό, τη στενή συνεργασία αλλά και τον σαφή καθορισμό των ρόλων των εμπλεκόμενων φορέων, την υπευθυνότητα όλων μας και του καθενός ξεχωριστά, θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού».

Επίσης αναφέρθηκε στην άψογή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και στο γεγονός ότι έχει παραχωρηθεί από το δήμο ο χώρος του παλαιού σχολείου στο Καλό Νερό ως χώρος στάθμευσης πυροσβεστικών οχημάτων και άμεσης παρέμβασης πεζοπόρων τμημάτων.

Από την πλευρά τους τόσο ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λάρισας Πύραρχος Χ. Ζουναλής όσο και ο Διοικητής  του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας Γ. Βαρδάτσικος αναφέρθηκαν σε θέματα πυροπροστασίας, κατέγραψαν επίσης ζητήματα που αφορούν στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός των οικισμών τα οποία κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς και δήλωσαν ότι  οχήματα της υπηρεσίας θα περιπολούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή επιστασία καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο.

26,5.2024