Δήμος Λαρισαίων : Έλλειμμα 20 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024

Δήμος Λαρισαίων

Για “έλλειμμα 20 εκ. ευρώ  στον προϋπολογισμό 2024′  του δήμου Λαρισαίων 2024  έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, σε χθεσινή συνέντευξη συνέντευξης Τύπου, εγκαλώντας τη απελθούσα δημοτική αρχή  για “έναν προϋπολογισμό κατασκευασμένο με ψέματα”.

Ειδικότερα ο κ. Μαμάκος ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι στον προϋπολογισμό του δήμου δεν υπάρχει εγγραφή δαπανών ύψους 494.950 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις αυξήσεις που λαμβάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι βάσει του πρόσφατου νόμου 5045/2023.

Επίσης ότι δεν εγγραφεί δαπάνες για την απόδοση του τέλους ταφής των απορριμμάτων, ύψους 818.089,01 ευρώ  συνολικά: (για το 2022: 1.179.200 €, για το 2023: 750.000 € και για το α’ εξάμηνο του 2024). Να σημειωθεί ωστόσο ότι με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών το τέλος ταφής αποδίδεται αναδρομικά από όλους τους υπόχρεους δήμους μέσω παρακράτησης του οφειλόμενου ποσού από τους ΚΑΠ.

Ακόμη δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό οι δαπάνες του δήμου λόγω της κακοκαιρίας Daniel, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις, και δεν έχουν εγγραφεί ύψους 356.421,34 ευρώ.

Ο κ. Μαμάκος ανάφερε ότι «είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες να τους ενημερώσουμε για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του δήμου -η οποία δυστυχώς επιβεβαιώνει τις χειρότερες προβλέψεις μας και δημιουργεί βασικά ερωτηματικά και ανησυχίες για το μέλλον του Δήμου μας. Θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και απόλυτη διαφάνεια. Όσοι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν το μέλλον της πόλης μας θα λογοδοτήσουν».

Στις κατηγορίες του κ. Μαμάκου απάντησε σήμερα με συνέντευξη Τύπου ο απελθών δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για «ρεσιτάλ ψεύδους και συκοφαντιών», όπως επίσης και για «κακοποίηση της αλήθειας». Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο Θανάσης Μαμάκος και οι συνεργάτες του «θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μαμάκου:

Είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσα να μιλήσω μαζί σας για κάποιο άλλο θέμα, περισσότερο ευχάριστο.

Υπάρχει όμως από τη μία πλευρά η δέσμευση μας για απόλυτη διαφάνεια παντού και από την άλλη η υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες να τους ενημερώσουμε για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου.

Η οποία δυστυχώς επιβεβαιώνει τις χειρότερες προβλέψεις μας και δημιουργεί βασικά ερωτηματικά και ανησυχίες για το μέλλον του Δήμου μας.

Είχαμε πολλές φορές εκφράσει τους προβληματισμούς μας για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Δήμου, πρόσφατα δε, στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2024, ενός προϋπολογισμού που έχει τη σφραγίδα αποκλειστικά της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, καθώς όπως είναι γνωστό αποκλειστήκαμε από οποιαδήποτε παρέμβαση,  παρουσιάσαμε τις ανησυχίες μας, επιχειρηματολογήσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία και δεν ψηφίσαμε όπως είναι γνωστό έναν προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας.

Θα έλεγα δε σήμερα έναν προϋπολογισμό κατασκευασμένο με ψέματα, στον οποίο έγινε προσπάθεια να αποκρυφθούν έξοδα και δαπάνες όχι ενός ή δύο εκατομμυρίων, αλλά 20 περίπου εκατ. ευρώ.

Ήταν ο κ. Καλογιάννης, σας θυμίζω, που διαβεβαίωνε για ένα Δήμο ισχυρό οικονομικά, χωρίς προβλήματα, με Ταμειακά διαθέσιμα, υποτίθεται.

Η πραγματική εικόνα δεν τους διαψεύδει απλά, αλλά τους αφήνει εκτεθειμένους στους πολίτες του Δήμου.

Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με προφανή δόλο και σκοπό να ναρκοθετήσει την πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής, αδιαφορώντας για το ότι έτσι, ναρκοθετεί την πορεία της ίδιας της πόλης μας. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κ. Καλογιάννη.

Από την πρώτη στιγμή υποσχέθηκα ότι θα αποτιμήσουμε την πραγματική κατάσταση του Δήμου.

Και το κάναμε.

Σήμερα καλούμαστε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, χωρίς φτιασιδώματα, χωρίς ψέματα, χωρίς παραμύθια.

Στον προϋπολογισμό που ψήφισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, σύμφωνα και με τη βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου:

  • Λείπουν 494.950 € από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων (μονίμων, αορίστου χρόνου και συμβασιούχων). Για την ακρίβεια από τη μισθοδοσία μονίμων και αορίστου χρόνου λείπουν 1.655.700 € και από αυτή των συμβασιούχων άλλες 839.250 €.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στις αυξήσεις που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (μισθοί, επιδόματα ευθύνης, κτλ) με βάση τον νόμο 5045/2023 και που ενεργοποιήθηκαν με την εγκύκλιο του υφ. Εθνικής Οικονομίας κ. Πετραλιά, και οι οποίες ήταν ήδη γνωστές από τον Οκτώβριο του 2023, πολύ πριν την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού .

  • Απουσιάζει το Τέλος ταφής Απορριμμάτων, που επιβαρύνει το Δήμο Λαρισαίων με ποσά 818.089,01€ συνολικά: (για το 2022: 1.179.200 €, για το 2023: 750.000 € και για το α’ εξάμηνο του 2024: 888.809,1€)

Η απουσία του Τέλους ταφής απορριμμάτων, που παρακρατείται από τους ΚΑΠ – τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση των δήμων, από τον προϋπολογισμό του 2024 δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου.

Για να σας δώσω ένα επιπλέον στοιχείο: ήδη στην πρώτη κατανομή ΚΑΠ για το 2024 παρακρατήθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων 98.268,03 € και αντί για  1.649.370,03 € μας αποδόθηκαν 1.551.101,70 €.

  • Από τις δαπάνες (τα έξοδα δηλαδή που έκανε ο Δήμος) λόγω Daniel, που δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις, δεν έχουν εγγραφεί 356.421,34€ (!)

Σε αυτές περιλαμβάνονται και 930.000 € που τιμολογήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023, με την αιτιολογία ότι θα πληρωθούν από την συμπληρωματική ΚΑΠ του Δεκεμβρίου του 2023. Φυσικά και δεν πληρώθηκαν, μεταφέρονται σαν υποχρεώσεις ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) στο 2024 και δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό!

Το περίεργο βέβαια είναι ότι ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην αργοπορία του κεντρικού κράτους να δώσει τα χρήματα για τον Daniel ενώ παράλληλα ξέχασε να τα εγγράψει στον προϋπολογισμό!

Τα συμπεράσματα δικά σας!

  • Προέκυψαν επίσης 549.087,41 € τα οποία είναι υποχρεώσεις από την προηγούμενη χρονιά (υποχρεώσεις που δεν πληρώθηκαν) και τα οποία δεν εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2024. Το ποσό είναι πραγματικά μεγάλο για να πει κάποιος ότι απλά …ξεχάστηκαν!
  • Όπως είναι γνωστό, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οι Υπηρεσίες του Δήμου καταθέτουν τα αιτήματά τους, στη βάση του σχεδιασμού και των αναγκών τους. Για τον προϋπολογισμό του 2024 οι Υπηρεσίες του Δήμου κατέθεσαν αιτήματα ύψους 756.707,29 € τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν είναι χρήματα που αφορούν έργα ή μεγάλες παρεμβάσεις αλλά την καθημερινότητα της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου.

Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες τους;

Και από πού θα προκύψουν αυτά, όταν υπάρχουν μειωμένα έσοδα, ανείσπρακτες οφειλές και δημιουργία υποχρεώσεων που κρύβονται;

  • Τέλος να σημειώσω ότι η εκτίμηση για τα έσοδα του Δήμου το 2024, όπως αυτή καταγράφεται στη μεθοδολογία που ακολουθείται σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους προϋπολογισμούς, είναι λανθασμένη (υπερεκτιμημένη) κατά 1,5 εκατ. € περίπου. Με απλά λόγια για να μην σας μπλέξω με αριθμούς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, στην υποχρεωτική αναμόρφωση που πρέπει να κάνουμε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα κατά 1,5 εκατ. € και άρα να μειώσουμε και τα έξοδα (άρα και αυτά που μπορούμε να κάνουμε) αντίστοιχα κατά το ίδιο το ποσό!

Το άθροισμα όλων των παραπάνω είναι περίπου 20 εκατ. (20,475 εκατ.) €

Ένας προϋπολογισμός με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι προφανώς προϋπολογισμός πανικού και καταστροφής για κάθε Δήμο!

Δημιουργεί στην πόλη ένα τεράστιο πρόβλημα και οδηγεί το Δήμο σε δύσκολα μονοπάτια για τα οποία η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει τον κ. Καλογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση ευθύνες θα αναζητηθούν.

Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ζωντανή και την πόλη και την κοινωνία.

Και θα το κάνουμε!

Γιατί πίσω από την λειτουργία του Δήμου, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ζωές, υπάρχουν ανάγκες που ο Δήμος πρέπει να καλύψει.

Ο Δήμος Λαρισαίων, με βάση τα παραπάνω δεδομένα (ελπίζω να μην αποκαλυφθούν το επόμενο διάστημα και άλλα) αντιμετωπίζει μια κατάσταση ειδικών συνθηκών, για την οποία απαιτούνται άμεσα αποφάσεις, πράξεις και αποτελέσματα.

Έδωσα εντολή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου να μελετήσουν άμεσα  την κατάσταση που διαμορφώθηκε και να εξετάσουν όλες τις δυνατές επιλογές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και θετικά κάθε οικονομική διάσταση του προβλήματος.

Θέλω την πρότασή τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και απόλυτη διαφάνεια.

Όσοι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν το μέλλον της πόλης μας θα λογοδοτήσουν!

7.2.2024