Δήμος Λαρισαίων : : «Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση)» του Δ. Μαραμή

Δήμος Λαρισαίων

Ο Δήμος Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, για 6η συνεχή χρονιά, με στόχο να καθιερωθεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη, διοργανώνει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, εκδήλωση προς τιμήν του Ιπποκράτη που περιλαμβάνει την πρωτότυπη σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή με τίτλο «Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση)», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή».

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συλλόγου “Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα”, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω.

Το νέο έργο του Δημήτρη Μαραμή “Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση)” για σοπράνο, γυναικεία χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή της καταξιωμένης σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη, της βραβευμένης γυναικείας χορωδίας  InDONNAtiόn και της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας υπό τη διεύθυνση των σημαντικών μαέστρων Χρήστου και Δημήτρη Κτιστάκη.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, έχει διαγράψει ήδη μία σημαντική πορεία με τις καλλιτεχνικές επιτυχίες των μεγάλης έκτασης σύγχρονων μουσικοθεατρικών του έργων: Ερωτόκριτος (ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017), Στοιχειωμένοι (ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019), Καπετάν Μιχάλης (ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης το 2021) και το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία με το οποίο εκπροσώπησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στη Ρούμελη το 1821.

Το έργο Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση), έρχεται ως ένας ύμνος στην υγεία, στη θεραπεία και στην ιατρική, πιο επίκαιρο από ποτέ μετά από την πανδημία που συντάραξε ολόκληρη την υφήλιο τα τελευταία χρόνια.

Το έργο, συμφωνικό και φωνητικό μαζί, βασίζεται σε σημαντικά κείμενα της αρχαιότητας όπως οι Ορφικοί Ύμνοι, ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή και ο Όρκος του Ιπποκράτη, ενώ αποδίδεται στην πρωτότυπη αρχαιοελληνική γλώσσα. Μελωδικό και μυσταγωγικό μαζί, παρουσιάζει το επίπονο ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, από τη νόσο στη θεραπεία, από τον πόνο στην ίαση, υμνώντας την απόλυτη αναγκαιότητα της υγείας για τον άνθρωπο.

Είναι ένα πρωτότυπο έργο που συμπυκνώνει το βίωμα της σκιάς και του φόβου της πανδημίας που στοίχειωσε την ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια 2020-2022, ενώ την ίδια στιγμή είναι μία επίκληση λύτρωσης, μία προσευχή στη θεϊκή υπόσταση της υγείας, της θεραπείας και της επιστήμης της ιατρικής, έτσι όπως αποδίδεται από τον μελοποιημένο από τον συνθέτη, αρχαιοελληνικό λόγο.

20.8.2022