Δήμος Λαρισαίων: Σε λειτουργία το Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας

Δήμος Λαρισαίων

Σε λειτουργία τέθηκε το Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας του δήμου Λαρισαίων, συνδέοντας την ευκαιρία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων με την ανάγκη για απασχόληση.

Ειδικότερα το Γραφείο παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως υποστήριξη για τη σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, τη δικτύωση με την τοπική αγορά, αλλά και εύρεση χώρου για την εγκατάσταση. Για το Γραφείο συμπράττουν ο δήμος Λαρισαίων (ως αναθέτουσα αρχή) και η ένωση εταιρειών «Αναπτυξιακή Εταιρεία Επιμελητηρίου Λάρισας – “Δήμητρα” – Εκπαιδευτική Συμβουλευτική A.E», ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 -2020 και ήδη έχει στελεχωθεί με έξι ειδικούς επιστήμονες.

Ως σημαντικό πρώτο βήμα για να γίνει ο δήμος  «γέφυρα» και ο «κύριος πόλος» προσέλκυσης και διευκόλυνση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων, χαρακτήρισε ο  δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος  με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά σε μια εποχή που απαιτεί ακόμη περισσότερα, ιδίως για την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο κ. Μαμάκος.

Στα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το δήμαρχο περιλαμβάνονται  η δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης Νέων Επιχειρηματιών, η ίδρυση Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων (start up), η συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων από νέους. Παράλληλα, θα αντιμετωπιστούν  ζητήματα-προβλήματα που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως η τακτοποίηση πολεοδομικών θεμάτων.

Στρατηγικός προσανατολισμός του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Μαμάκο είναιη εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση των καινοτομιών και των τεχνολογιών σε τοπικό επίπεδο, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και να προσελκυσθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Στη συνεργασία με το Επιμελητήριο Λάρισας, για την ανάδειξη και προώθηση της καινοτομίας, αλλά και των νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τη λειτουργία του Γραφείου Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Κωνσταντίνος Καλόγηρος.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία καθώς θα δώσει την ευκαιρία σε άνεργους συμπολίτες, εν δυνάμει επιχειρηματίες, να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη, και εν τέλει να δημιουργήσουν την κατάλληλη επιχείρηση», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Γραφείο.

Για ικανοποίηση ενός αιτήματος ετών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΛ, Δημήτρης Παπαλέξης. «Το Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας αποτελεί μια ολοκληρωμένη δομή για ανέργους όλου του δήμου μας, οι οποίοι μπορούν να λάβουν την κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη για το πώς θα οργανώσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά και πώς θα εντάξουν την καινοτομία και την πράσινη ενέργεια μέσα σε αυτές. Θέλουμε επιχειρήσεις βιώσιμες, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο. Είναι μια σημαντική προσπάθεια και ευκαιρία για τους ανέργους που θα απευθυνθούν σε μας», σημείωσε ο κ. Παπαλέξης.

Στους στόχους του Γραφείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα», Νικόλαος Πιτσούλης. «Το Γραφείο έχει ήδη στελεχωθεί από έξι επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να κατευθύνουν τους ανέργους συμπολίτες μας σε δουλειές με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν στην περιοχή του Δήμου Λαρισαίων. Με την πληροφόρηση και την υποστήριξη, μπορούμε μαζί να χτίσουμε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και μια επιχειρηματική προσπάθεια με διάρκεια», υπογράμμισε ο κ.Πιτσούλης.

Να σημειωθεί πως το Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44, 2410.549882 και email info@smallbizlarissa.gr και www.smallbizlarissa.gr), όπου και μπορούν να απευθύνονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

5.2.2024