Δήμος Λαυρεωτικής: Το ιστορικό κτίριο της “Ευτέρπης” θα ξαναποκτήσει την παλιά πολιτιστική του ταυτότητα

Δήμος Λαυρεωτικής

Ένα από τα εμβληματικά κτίρια της πόλης του Λαυρίου, η “Ευτέρπη”, θα ξαναποκτήσει την  παλιά του πολιτιστική ταυτότητα, καθώς υπεγράφη σύμβαση για την επισκευή και αποκατάστασή του.

Το ιστορικό κτίριο της “Ευτέρπης”, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, αποτελεί μέρος ενός αρχιτεκτονικού συνόλου που απαρτίζεται από την παραδοσιακή συνοικία του Κυπριανού, το Φοινικόδασος και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη Φιλαρμονική της Γαλλικής Εταιρείας «Ευτέρπη», την οποία στέγαζε από το 1893 και συνιστά το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του νεοκλασικού Λαυρίου.

Το έργο προϋπολογισμού 1.391.761,54 προβλέπει  την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου  και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα με την αποκατάσταση του κτιρίου έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται δύο υποέργα, με προϋπολογισμό που αγγίζει τις 800.000€ περίπου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η συντήρηση, ανάδειξη, αισθητική αποκατάσταση και αναπαραγωγή του ζωγραφικού διακόσμου του κτιρίου, καθώς και η αναπαραγωγή τραβηχτών κονιαμάτων και κεραμοπλαστικού διακόσμου.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς με δήλωσή του έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λαυρίου και στην αναβάθμιση του δήμου. «Στόχος μας, είπε,  είναι η επαναλειτουργία του ως χώρος εκδηλώσεων, που θα καλύψει τις σύγχρονες πολιτιστικές ανάγκες. Περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες πιστώσεις ύψους 900.000 ευρώ για την εξαγορά του κτιρίου. Ξεπεράσαμε τις δύσκολες και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνταν και κατορθώσαμε να λάβουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2022» με συνολικό προϋπολογισμό 2.255,700 ευρώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμητρα Πάλλη για την πολύτιμη συμβολή τους στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών. Εργαζόμαστε χωρίς διακοπή για την αποκατάσταση και ανάδειξη όλων των έργων που αποτελούν τα σύμβολα της ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας».

11.11.2022