Δήμος Μαλεβιζίου : Ξεκινά η αποκατάσταση του παλαιού Τυροκομείου στο Λιβάδι Κρουσώνα!

Δήμος Μαλεβιζίου

Ξεκινά η αποκατάσταση του παλαιού Τυροκομείου στο Λιβάδι Κρουσώνα, μετά την υπογραφή της  σύμβασης  για το έργο «Αποκατάσταση παλαιού κτιρίου Τυροκομείου στη θέση Λιβάδι Δήμου Μαλεβιζίου», από τον δήμαρχο της περιοχής, Μενέλαο Μποκέα.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, με την ολοκλήρωση του έργου το κτίριο του παλαιού τυροκομείου θα παραδοθεί πλήρως αποκατεστημένο, αναστηλωμένο, ενισχυμένο και αντισεισμικά ασφαλές, με πρόβλεψη προσβασιμότητας ΑμεΑ, ως ένας χώρος πλήρως λειτουργικός προς επαναχρησιμοποίηση. Στόχος του σχεδιασμού είναι να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται:

  • Αποκατάσταση λιθοδομής κτιρίου -ταυτόχρονη ενίσχυση φέροντος οργανισμού.
  • Κατασκευή εξωτερικής κλίμακας από ημιυπόγειο προς ακάλυπτο.
  • Ισόγειο: – Δημιουργία χώρου (μελλοντική χρήση έκθεσης) – Δημιουργία χώρου κυλικείου –αναψυκτήριου – χώρων υγιεινής ανδρών –γυναικών και ΑΜΕΑ. -Δημιουργία γραμματείας και γραφείου διεύθυνσης.
  • Ημιυπόγειο: Διαμόρφωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
  • Ανεξάρτητος χώρος: Δημιουργία αίθουσας υπολογιστών,  μηχανοστάσιο, χώροι αποθήκευσης υλικών.
  • Ακάλυπτος περιβάλλοντας χώρος: – Διασφάλιση συνθηκών για την ασφαλή πρόσβαση στον χώρο του κτιρίου καθώς και την προσβασιμότητα ΑμεΑ

Με την ολοκλήρωση του έργου το κτίριο θα έχει ενεργειακή αυτονομία μέσω ανεμογεννήτριας καθώς και συστήματος μπαταριών για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου θα κατασκευαστεί από το Δήμο και διαδρομή περιπάτου 400μ.

«Η αποκατάσταση του παλαιού Τυροκομείου στο Λιβάδι του Κρουσώνα είναι γεγονός. Yπογράψαμε τη σύμβαση και ξεκινάμε τις εργασίες! Με μια σπουδαία χρηματοδότηση 515.000€  που εξασφαλίσαμε από το μηδέν, με πολλή δουλειά, μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Εκσυγχρονίζουμε ένα σημαντικό τοπόσημο για το Μαλεβίζι. Ένα κτίριο, εντός του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, με αυθεντική υπόσταση και άμεση αναφορά στο κοινωνικό αποτύπωμα, την ιστορία και την παράδοση του Κρουσώνα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους όσοι  δούλεψαν για το αποτέλεσμα,  καθώς και  στους συνολικά 19  ιδιοκτήτες που μας παραχώρησαν τη γη.

«Τελικός στόχος, ένα σύγχρονο μουσείο φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του ορεινού όγκου Ψηλορείτη που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη και την τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας» κατέληξε ο Μ. Μποκέας.

17.8.2022