Δήμος Μαρωνείας-Σαπών: Ομόφωνο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού από το Δ.Σ

Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην ανανέωση της μίσθωσης του δημόσιου μεταλλείου Σαπών από την εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης» εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών, παραμένοντας στη ίδια θέση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Η τριακονταετής μίσθωση του μεταλλείου από την εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης» έληγε στο τέλος του 2023 και  η Eldorado Gold, που στο μεταξύ την εξαγόρασε,  ζήτησε την ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την ομόφωνη απόφασή του γνωμοδότησε κατά της ανανέωσης , εναρμονιζόμενο με την αντίστοιχη θέση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου Κατά της Εξόρυξης και της Μεταλλουργίας Χρυσού.

«Υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών είναι η αποτροπή της απόλυτης καταστροφής και προστασίας του περιβάλλοντος, η αποτροπή της προσβολής της υγείας και της ίδιας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας, την στιγμή μάλιστα που το περασμένο καλοκαίρι καταστράφηκε ένας τεράστιος φυσικός πλούτος και παρθένο δάσος στην περιοχή μας αλλά και περιουσίες δημοτών μας.

Για αυτό το λόγο καταθέτουμε ομόφωνα ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού, μιας ρυπογόνας και επιζήμιας για το περιβάλλον επένδυσης η οποία θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ζωή των κατοίκων της περιοχής μας» τονίζει το δημοτικό συμβούλιο στο ομόφωνο ψήφισμά του.

Ζητά επίσης την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα καταστούμε επ’ ουδενί αρωγοί σε προσπάθειες αποικιοκρατικής ανάπτυξης οι οποίες αφήνουν στον διάβα τους τεράστιες καταστροφές στα εδάφη, σαν παραγωγικές διαδικασίες και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας».

Δηλώνει ότι στηρίξει τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου και όλων των άλλων θεσμικών φορέων, οργανώσεων, επιστημονικών συλλόγων, πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων, σωματείων κ.λπ. οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στην επένδυση των χρυσορυχείων στην περιοχή μας και ζητούν από την πολιτεία «να μας απαλλάξει από τον κίνδυνο αυτό τροποποιώντας ταυτόχρονα τον μεταλλευτικό κώδικα».

Αναλυτικά το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας Σαπών

«Υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών είναι η αποτροπή της απόλυτης καταστροφής και προστασίας του περιβάλλοντος, η αποτροπή της προσβολής της υγείας και της ίδιας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας, την στιγμή μάλιστα που το περασμένο καλοκαίρι καταστράφηκε ένας τεράστιος φυσικός πλούτος και παρθένο δάσος στην περιοχή μας αλλά και περιουσίες δημοτών μας.

Για αυτό το λόγο καταθέτουμε ομόφωνα ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού, μιας ρυπογόνας και επιζήμιας για το περιβάλλον επένδυσης η οποία θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ζωή των κατοίκων της περιοχής μας.

Υποστηρίζουμε και προωθούμε δραστηριότητες που είναι φιλικές στο περιβάλλον και στηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη.

Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού που κατέκαψε ένα τεράστιο μέρος του Παρθένου Δάσους στην περιοχή μας αλλά και τις περιουσίες δημοτών μας.

Τέτοιου είδους ενέργειες όπως της εξόρυξης χρυσού δεν επιλύουν τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας καθώς δεν αποσκοπούν στην ανάπτυξη του τόπου διαμέσου πρακτικών που επιβαρύνουν την δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική αρμονία. Οι συνέπειες αυτής της δραστηριότητας θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τα αρνητικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.

Δεν θα καταστούμε επ’ ουδενί αρωγοί σε προσπάθειες αποικιοκρατικής ανάπτυξης οι οποίες αφήνουν στον διάβα τους τεράστιες καταστροφές στα εδάφη, σαν παραγωγικές διαδικασίες και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας.

Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου και όλων των άλλων θεσμικών φορέων, οργανώσεων, επιστημονικών συλλόγων, πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων, σωματείων κτλ. οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στην επένδυση των χρυσορυχείων στην περιοχή μας. Γνωστοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση την συλλογική στάση του Δ.Σ. Μαρωνείας-Σαπών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού ζητώντας από την πολιτεία να μας απαλλάξει από τον κίνδυνο αυτό τροποποιώντας ταυτόχρονα τον μεταλλευτικό κώδικα.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών γνωμοδοτεί αρνητικά στην ανανέωση της μίσθωσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου Ε5 από την εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης».

2.2.2024