Δήμος Μεταμόρφωσης: Ολοκληρώθηκε η αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη από τον Δήμο

Την αγορά ενός εμβληματικού χώρου για την περιοχή ολοκλήρωσε ο δήμος Μεταμόρφωσης. Πρόκειται για το Κτήμα Κουτσουμπέλη, το οποίο απλώνεται σε έκταση περίπου 9 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, περιέχει δύο κτίσματα και οι ιστορικές ρίζες του φτάνουν στα τέλη του 19ου αιώνα. Στόχος μετά την απόκτησή του και την αναμόρφωση, είναι η ανάδειξη του χώρου στην «καρδιά» της Μεταμόρφωσης, ώστε να αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού.

«Με τη σημερινή υπογραφή του συμβολαίου ολοκληρώνεται η αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη. Η πιο σημαντική αγορά στην ιστορία της Μεταμόρφωσης», δήλωσε ο δήμαρχος Στράτος Σαραούδας και στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή:

«Η επιτομή μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2005, με το αίτημα του δήμου Μεταμόρφωσης να αναγνωριστεί σε διατηρητέο μνημείο.

Το 2011 η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ζήτησε για μια ακόμη φορά να χαρακτηριστούν ως μνημείο τα κτίρια εντός του Κτήματος, ένα αίτημα στο οποίο συνομολόγησε το 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης.

Το 2015 ένα ακόμη αντίστοιχο αίτημα, αυτή τη φορά από τον προηγούμενο δήμαρχο Μιλτιάδη Καρπέτα, να χαρακτηριστούν διατηρητέα τα κτίσματα εντός του Κτήματος Κουτσουμπέλη, έγινε προς την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 2018 αποφασίστηκε, με εκκρεμούσα τη γνωμοδότηση περί χαρακτηρισμού των κτιρίων του Κτήματος Κουτσουμπέλη σε μνημείο, από το Δημοτικό Συμβούλιο η αγορά του για 3.650.000 ευρώ, τίμημα που ωστόσο μειώθηκε στη συνέχεια, μετά το σχετικό μας αίτημα προς την Εφορία Αρχαιοτήτων το 2020 και την έντονη διεκδίκησή μας για επίσπευση της σχετικής γνωμοδότησης.

Πράγματι το 2021 χαρακτηρίστηκε ‘’μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς” από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ στην 31η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αγορά του, αυτή τη φορά όμως στην τιμή των 2.745.000 ευρώ, ήτοι 905.000 ευρώ χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση. Εξελίξεις οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο απόκτησής του, αν και η γραφειοκρατική διαδικασία ήταν επίπονη.

Σταθμός η εν τέλει έγκριση αγοράς του από το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2024. Μια έγκριση, η οποία αποτέλεσε το τέλος της μακράς πορείας μέχρι στη σημερινή τελική υπογραφή των συμβολαίων. Μέχρι τη σημαντική σημερινή ημέρα για τη Μεταμόρφωση. Μια δύσκολη πορεία, για την οποία θέλω και οφείλω να ευχαριστήσω όλες και όλους όσους βοήθησαν».

1.7.2024