Δήμος Μονεμβασίας : Πυκνώνει το δημοτικό WiFi – 63 σημεία πρόσβασης σε 32 οικισμούς

Δήμος Μονεμβασίας

Πυκνώνει ο δήμος Μονεμβασίας τα  σημεία ευρυζωνικού δικτύου που έχει στόχο να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον σημεία πρόσβασης λειτουργούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού δικτύου WiFi4EU (τηρώντας προαπαιτούμενα πληθυσμιακά κριτήρια) σε Μολάους, Μονεμβασία και Νεάπολη.

Συνολικά υπάρχουν εξήντα τρία ενεργά σημεία εκπομπής σε τριάντα δύο κοινότητες και οικισμούς στην επικράτεια του δήμου Μονεμβασίας. Ασύρματη πρόσβαση διατίθεται στα εσωτερικά των κτιρίων του Δημαρχείου, στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων και σε όλα τα Κ.Ε.Π. του Δήμου.

Σίγουρα τη σημερινή εποχή υπάρχουν εναλλακτικές πρόσβασης στο χέρι σχεδόν όλων μας. Είναι τα σύγχρονα (ή τα λιγότερο σύγχρονα) smartphones που έχει σχεδόν ο κάθ’ ένας από εμάς μαζί του. Το κόστος κατανάλωσης Mbytes μέσω δικτύων κινητής προβληματίζει. Το δημοτικό δίκτυο αποτελεί (όπου υπάρχει) τη ζητούμενη δωρεάν εναλλακτική.

«Το δίκτυο ελεύθερης δημόσιας ευρυζωνικής πρόσβασης, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος,  δημιουργείται σημείο με σημείο – κομμάτι με κομμάτι μεγαλώνοντας το παζλ. Επιτρέπει στους πολίτες να έχουν δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο internet από φορητές συσκευές όπως smartphones, tablets, laptops σε σημεία οικονομικού, τουριστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος (π.χ. το κέντρο – πλατεία μιας Κοινοτήτας). Η γεωγραφική έκταση του δήμου μας και η ύπαρξη πολλών ζωντανών οικισμών απαιτεί συνεχείς και ταυτόχρονες επεμβάσεις σε πλήθος σημείων για την ομαλή και συνεχόμενη λειτουργία του, την αδιάλειπτη παροχή ευρυζωνικότητας στα HotSpots, ενέργειες περιορισμού των φαινομένων κακής χρήσης των λίγων (παράνομα downloads) εις βάρος της ταχύτητας των πολλών, τα απαραίτητα updates ασφαλείας του εξοπλισμού και γενικότερα την καθημερινή απομακρυσμένη η επιτόπου πρόσβαση στις εγκαταστάσεις».

Το δίκτυο εξυπηρετεί ανάγκες βασικής πρόσβασης. Οι ταχύτητες που διοχετεύονται σε αυτό είναι οι κατά τόπο υψηλότερες προσφερόμενες από τους παρόχους και μοιράζονται σε όλους τους συνδεδεμένους. Μεγαλύτερες απαιτήσεις ιδιωτών ή επαγγελματιών εξυπακούεται ότι πρέπει να εξυπηρετούνται από ατομικές συνδέσεις μέσω των τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

12.11.2023