Δήμος Παπάγου Χολαργού : Το πλέγμα δράσεων του Δήμου για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Σε ισχύ είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, για το 2024.

Μετά την ομόφωνη έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου από την 5μελή αρμόδια επιτροπή, υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, το πλέγμα δράσεων του Δήμου για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Για την επόμενη περίοδο ο Δήμος,  θα διαθέσει τουλάχιστον το ποσό των 95.625,86 € για την λειτουργία του προγράμματος μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα παρέχοντας κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι το 2023, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού περιέθαλψε 419 αδέσποτα ζώα προχωρώντας σε 230 στειρώσεις και διενεργώντας 189 κτηνιατρικές πράξεις (χειρουργεία, μικροεπεμβάσεις, θεραπείες κτλ). Επίσης, συνεχίστηκε και επεκτάθηκε το πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων ζώων με τη συνεργασία εθελοντών – πολιτών, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντική Δράση Ζωόφιλων Παπάγου – Χολαργού, οργανώθηκε και συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων κατόπιν της προμήθειας ειδικού οχήματος αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό. Ο Δήμος είχε άμεση επέμβαση σε συνεργασία του τμήματος Προαγωγής Δημοσίας Υγείας και της Δημοτικής Αστυνομίας σε περιστατικά κακοποίησης ζώων σύμφωνα κάθε φορά με τις υποδείξεις της Εισαγγελίας Ζώων.

Το 2024, οι προσπάθειες του Δήμου για την ευζωία των αδέσποτων ζώων εντείνονται:

  • Με την προώθηση της λειτουργίας του Διαδημοτικού Καταφυγίου και Κτηνιατρείου εντός του έτους σε συνεργασία με τον ΣΒΑΠ (Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων)
  • Με την ενίσχυση της συνεργασίας με τους εθελοντικούς συλλόγους του Δήμου, Εθελοντική Δράση Ζωόφιλων Παπάγου – Χολαργού και Φίλοι Ζώων Παπάγου – Χολαργού.

«Σεβόμαστε και φροντίζουμε τους τετράποδους φίλους μας, με κάθε μέσο και τρόπο που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι, εκτός από υποχρέωσή μας και επιθυμία μας να χαρίζουμε στα πλάσματα αυτά τις ιδανικότερες συνθήκες διαβίωσης. Διαρκής επιδίωξή μας είναι να τα προστατεύουμε. Η διαχείριση των αδέσποτων ειδικά, ζώων συντροφιάς, είναι μια συλλογική προσπάθεια, διότι η «μάστιγα» της εγκατάλειψής τους σε όλους τους δήμους της χώρας έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Κανένας από τις 332 δήμους της χώρα, δεν έχει ούτε το δυναμικό ούτε τους πόρους να ελέγχει κάθε σπιθαμή του εδάφους προκειμένου να αποτρέπει την εγκατάλειψη. Ο άμεσος εντοπισμός όμως με την βοήθεια των δημοτών – συνεργατών μας είναι το ζητούμενο για το οποίο πρέπει όλοι μαζί να συνδράμουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού ο οποίος πρόσθεσε ότι: «Δέσμευση της Δημοτικής μας Αρχής είναι – σε συνεργασία με συλλόγους και εθελοντές – να προσπαθούμε καθημερινά να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή και να λειτουργούμε με παραδειγματικά πρότυπα στρατηγικής».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος  Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας & Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Λίλα Σουρανή, υπογράμμισε ότι: «Διαρκής είναι η μέριμνα του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για την διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Με συνεχείς δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση με τους πολίτες σε αυτή την διαδικασία, οι οποίοι ανταποκρίνονται με θέρμη. Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζωάκια είναι δείγμα πολιτισμού και σε αυτό οι δημότες μας διαχρονικά έχουν αποδείξει το υψηλό τους επίπεδο».

29.2.2024