Δήμος Πατρέων : «Το Δέντρο της Ελιάς – Γνωριμία και Συγκομιδή»

Δήμος Πατρέων 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Δέντρο της Ελιάς – Γνωριμία και Συγκομιδή», υλοποιεί το  Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων μαζί με τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου (ΚΟΔΗΠ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία της Α/Θμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις δομές του Δήμου Πατρέων, και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων της Α/θμιας και Β/βάθμιας.

Περιλαμβάνει παρουσίαση του δέντρου της ελιάς (μορφολογία, ασθένειες, τρόποι συγκομιδής) εντός του εκάστοτε σχολικού συγκροτήματος από τον γεωπόνο του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων, Χρήστο Τσόκο. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετέχουν στη διαδικασία συγκομιδής ελαιόδεντρων που βρίσκονται εντός του σχολείου ή άλλου δημοτικού χώρου. Οι μαθητές γνωρίζουν βιωματικά όλη την παραδοσιακή διαδικασία της συγκομιδής ελαιόκαρπου, και ακόμη, παρασκευάσουν μια μικρή ποσότητα βρώσιμων ελιών σε άλμη.

Το λάδι που συλλέγεται προσφέρεται στα Συσσίτια του ΚΟ.ΔΗ.Π., στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στην Τράπεζα Τροφίμων.

Οι δομές του Δήμου και τα σχολεία στα οποία έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής το αναφερόμενο πρόγραμμα είναι τα εξής: 60ο Δημοτικό και 42ο Νηπιαγωγείο (18/11) Ζαρουχλέικα, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ “AMΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ” (29/11) Ζαρουχλέικα, 29ο Δημοτικό (2/12) Ζαρουχλέικα, 47ο Δημοτικό (8/12) Ζαρουχλέικα, 41ο Δημοτικό (14/12) Ζαρουχλέικα, 23ο Νηπιαγωγείο (15/12) Μπεγουλάκι, 64οΔημοτικό (16/12) Αγυιά.

Η δράση ολοκληρώνεται αρχές Φεβρουαρίου και προβλέπεται ο αριθμός συμμετεχόντων να ξεπεράσει τους 2000 μαθητές από τις συνολικά 28 σχολικές μονάδες που έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Τη δράση ανέλαβαν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχή οι Βοηθοί Δημάρχου, Δημήτρης Πελεκούδας και Γιώργος Μαγιάκης.

25.12.2022