Δήμος Πατρέων, : 23 ημιυπόγειοι “έξυπνοι” κάδοι ανακύκλωσης

Δήμος Πατρέων

Με την τοποθέτηση 23 νέων ημιυπόγειων «έξυπνων» κάδων ανακύκλωσης, στην περιοχή του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, ξεκίνησε  ο Δήμος Πατρέων, το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή, με στόχο την επέκτασή του σε όλη την πόλη. Όπως αναφέρει σχετικά το εν λόγω πρόγραμμα, που ενισχύει την ανακύκλωση και αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά την πόλη, έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος του κίτρινου κάδου (ανακύκλωση έντυπου χαρτιού).

Η «Διαλογή στην Πηγή» είναι ο διαχωρισμός διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους (στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στα καταστήματα, στα εμπορικά κέντρα κ.λπ.), με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους. Απαιτεί δηλαδή την εμπλοκή του καθενός μας στη διαλογή των υλικών σε όποιο σημείο αυτά παράγονται, με στόχο να έχουμε αποδοτική ανακύκλωσή τους.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και των «έξυπνων» ημιυπόγειων κάδων ανακύκλωσης, που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων θα διανείμει φυλλάδια και τσάντες ανακύκλωσης σε καταστήματα και κατοικίες της περιοχής.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Πατρέων οι “έξυπνοι” ημιυπόγειοι κάδοι καινοτομούν με τους εξής τρόπους:

  • Μεγάλης χωρητικότητας (κάθε ένας αντιστοιχεί σε 4 κάδους ανακύκλωσης)
  • Με ξεχωριστές θέσεις για: χαρτί – χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο με αισθητήρες που «ενημερώνουν» την υπηρεσία καθαριότητας για το πότε χρειάζονται άδειασμα.
  • Το άδειασμα των κάδων γίνεται με γερανοφόρο απορριμματοφόρο. Ευκολότερη διαχείριση της αποκομιδής και μείωση του θορύβου.
  • Λιγότερα δρομολόγια απορριμματοφόρων και επομένως ελάφρυνση του κυκλοφοριακού, οικονομία καυσίμων και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.
  • Επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα ανακύκλωσης με την ανάκτηση καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Περιορίζεται ο όγκος των απορριμμάτων, χρειάζεται λιγότερη γη για υγειονομική ταφή και μειώνεται το τέλος ταφής των απορριμμάτων.
  • Εξοικονομούνται πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια.
  • Μειώνεται η ρύπανση που δημιουργείται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής νέων προϊόντων.
  • Περιορίζεται το μεγάλο κόστος διαλογής.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των ημιυπόγειων κάδων ανακύκλωσης καθώς και τη χωροθέτησή τους, οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://www.e-patras.gr/el/exypnoi-ypogeioi-kadoi-anakyklosis

12.6.2023