Δήμος Παύλου Μελά:«11 γυναίκες με δικά τους λόγια, άνθρωποι που κάνουν τον κόσμο καλύτερο»

Δήμος Παύλου Μελά

«11 γυναίκες με δικά τους λόγια, Άνθρωποι που Κάνουν τον Κόσμο Καλύτερο», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα υλοποιήσουν το Τμήμα Πολιτισμού και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, με ελεύθερη είσοδο, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας.

Με αφορμή την αναβολή και μετάθεση της εκδήλωσης από τον Δήμο Παύλου Μελά, λόγω πένθους για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, αναφέρεται εμφατικά: «Επειδή ο πόνος που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι ακόμα νωπός και σεβόμενοι τους αδικοχαμένους ανθρώπους και τους συγγενείς τους, μεταθέσαμε την αφιερωματική δράση μας για την ημέρα της γυναίκας, στον ίδιο χώρο, μια εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα. Είμαστε σίγουροι ότι όλες και όλοι διακατεχόμαστε από τα ίδια συναισθήματα γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η μετακίνηση της δράσης είναι όχι απλά κατανοητή, αλλά και επιθυμητή».

Προσωπικές ιστορίες που έγιναν σπίθα

Μηνύματα γυναικών απ’ όλο τον κόσμο, με δικά τους λόγια. Προσωπικές ιστορίες, που έγιναν η σπίθα για έναν μεγαλύτερο αγώνα που υπερβαίνει τον εαυτό και γίνονται πηγή έμπνευσης για όλους μας:

➢Μαρία Γκασούκα / Ισότητα των φύλων

➢Μαλάλα Γιουσαφσάι / Ειρήνη – Μόρφωση

➢Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ / Δικαιοσύνη

➢Γκρέτα Τούνμπεργκ / Κλιματική αλλαγή

➢Ολίβια Γκαζαλέ / Ισότητα των φύλων

➢Τζασίντα Αρντέρν / Πολιτική

➢Δανάη Δεληγεώργη / Χαρισματικότητα

➢Ρηνιώ Συμεωνίδου / Intersex κοινότητα

➢Γουόρις Ντίρι / Γυναικείος γεννητικός ακρωτηριασμός

➢Μαχμπούμπα Σεράτζ / Ισότητα των Φύλων

➢Τζέην Μόρις Γκούντολ / Άνθρωπος – Ζώα – Περιβάλλον

Θα ακουστεί το ποίημα της Κικής Δημουλά: Σημείο Αναγνωρίσεως / Άγαλμα γυναίκας με δεμένα χέρια

Την εκδήλωση ετοίμασε και παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά και πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γυναίκες από  τον παγκόσμιο χάρτη που τολμούν να πρωτοπορήσουν και να θίξουν με σθένος καίρια ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία και αγωνίζονται για έναν δικαιότερο κόσμο.

Ο ακτιβισμός για τα δικαιώματα της γυναίκας είναι ένα θέμα που απαιτεί συνεχή δράση και προστασία. Η αναζήτηση μιας νέας γλώσσας για τις γυναίκες, μιας ανεξάρτητης προσέγγισης στη ζωή, η ανάγκη εξερεύνησης νέων τρόπων ύπαρξης και έκφρασης είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ιστορικής αναγκαιότητας.

Το εγχείρημα θα έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και  ο στόχος του είναι να φωτίσει ανθρώπινα δικαιώματα που καταστρατηγούνται ακόμη, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, της αυτοδιάθεσης, της αυτοπραγμάτωσης, της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ακεραιότητας και σε πολλές περιπτώσεις το δικαίωμα στη ζωή.

Συμμετέχει με έκθεση στην είσοδο του Θεάτρου η φωτογραφική Λέσχη Δήμου Παύλου Μελά «Όψεις»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Επεξεργασία κειμένων – Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Παγώνα Μπακαλάκη

Διαβάζουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Παύλου Μελά με τη σειρά που εμφανίζονται: Νίκη Δατσογιάννη, Μάγδα Τογκούρη, Άννα Χατζηβασιλειάδου, Ελένη Μαντζανίδου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Μελίνα Γαλέα, Αλεξάνδρα Μυσιρλίδου, Μέλπω Μουρατίδου, Μαρία Λαμπριανίδου, Τζένη Κετεγενίδου, Άννα Καρατζά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τηλ: 2313302835, 833

e-mail: grpol@pavlosmelas.gr

9.3.2023