Δήμος Πεντέλης: Επεκτείνεται το δίκτυο των καφέ κάδων

Δήμος Πεντέλης

Στην επέκταση του δικτύου των καφέ κάδων, προχωρά ο Δήμος Πεντέλης. Στόχος όπως τονίζει είναι, τουλάχιστον το 60%- 70 % των κοινών απορριμμάτων ( σύμμεικτων ),  να καταλήγει στους καφέ κάδους όπου απορρέει σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου, αφού υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς το κόστος μεταξύ του κόστους ταφής των σύμμεικτων στην χωματερή  και στο κόστος εναπόθεσης ενός τόνου βιοαποβλήτων.

«Ήδη το 2022 ο Δήμος Πεντέλης , κέρδισε περισσότερα από 200.000 € από την μείωση κατά 20 % περίπου στα απορρίμματα και την αύξηση κατά  50 % στα βιοαπόβλητα,  όφελος προς τους δημότες, καθώς τα ποσά που δαπανώνται για ταφή απορριμμάτων θα μπορούν να αποδοθούν σε τεχνικά έργα και άλλες δημοτικές ανάγκες», όπως υπογραμμίζει η  υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης, Ελένη Σκιαδά, προσθέτοντας ότι «η  μετάβαση σε μια καθαρή και πράσινη κυκλική οικονομία διαχείρισης αποβλήτων είναι ευθύνη όλων μας». Παράλληλα   σημειώνει ότι, «ο Δήμος Πεντέλης κατατάσσεται από επίσημα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ στην 1η θέση στα βόρεια προάστια και στην 10η θέση στην Αθήνα σε σχέση με μεγάλους Δήμους ( Γλυφάδας, Πειραιά, Περιστερίου)».

Καφέ κάδοι έχουν τοποθετηθεί από τον Μάιο του 2022 σε διάφορα σημεία της πόλης στις τρεις τοπικές κοινότητες , Μελίσσια, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη .

Με τους καφέ κάδους γίνεται η περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα« σκουπίδια» της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού αλλά και των επιχειρηματιών .

Η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ, οργανικού λιπάσματος, που μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση σε χημικά λιπάσματα και να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους από τον Δήμο Πεντέλης  .

Ταυτόχρονα  περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, προστατεύεται το περιβάλλον, ευνοείται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.

Σταδιακά οργανώνεται η διανομή/ τοποθέτηση των καφέ κάδων και στις υπόλοιπες γειτονιές του Δήμου Πεντέλης , αφού προηγηθεί ενημέρωση των δημοτών.

Οι καφέ κάδοι τοποθετούνται στις κατά τόπους γειτονιές , δίπλα στους πράσινους για σύμμεικτα απορρίμματα ,και τους μπλε για ανακύκλωση.

Ειδικά οχήματα του Δήμου για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων πραγματοποιούν δρομολόγια καθημερινά, από Δευτέρα έως Κυριακή όπου κάθε φορά πλένονται και οι κάδοι ώστε να είναι πάντα καθαροί και εν συνεχεία αδειάζουν το φορτίο στο ΕΜΑΚ, της φυλής.

18.8.2023

Τελευταία Άρθρα