Δήμος Πεντέλης: Ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση συσκευασιών από φελιζόλ

Δήμος Πεντέλης

 

Την ξεχωριστή ανακύκλωση συσκευασιών και κιβωτίων από φελιζόλ,       (διογκωμένη πολυστερίνη) ξεκινά ο Δήμος Πεντέλης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ). Σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Πεντέλης από τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και την Πρόεδρο του ΠΑΣΥΔΙΠ,  Μαρία Κατσαουνίδου.

Το Μνημόνιο προβλέπει την προμήθεια 52 ειδικών λευκών κάδων, (27 από το Δήμο Πεντέλης και 25 από τον ΠΑΣΥΔΙΠ).  Ο ΠΑΣΥΔΙΠ θα παραδώσει επίσης 2.000 διαφανείς σακούλες, ενώ αναλαμβάνει μέριμνα και για την ενημέρωση των πολιτών. Από την άλλη μεριά ο Δήμος Πεντέλης έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των κάδων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Τα σημεία αυτά θα βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που χρησιμοποιούν συσκευασίες από φελιζόλ, όπως είναι τα ιχθυοπωλεία, οι λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια με εξειδίκευση στο ψάρι, τα σημεία πώλησης παγωτού, καθώς και κάποια σημεία για το κοινό όπου θα απορρίπτονται προς ανακύκλωση οι συσκευασίες φελιζόλ που χρησιμοποιήθηκαν από τα νοικοκυριά.

Όλοι οι κάδοι θα φέρουν το λογότυπο του Δήμου Πεντέλης και του ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.  Επίσης, θα υπάρχει ευκρινής αναφορά ότι προορίζονται μόνο για Διογκωμένη Πολυστερίνη (Φελιζόλ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φελιζόλ είναι πλήρως ανακυκλώσιμο σε ποσοστό 100%. Το όφελος από την ανακύκλωση του EPS είναι σημαντικό, καθώς μετά τη χρήση του ανακυκλώνεται και μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος σκληρής πολυστερίνης.

«Η μείωση των απορριμμάτων που στέλνουμε στο ΧΥΤΑ Φυλής για ταφή, είναι ένας από τους σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει από την αρχή της θητείας μας. Έτος καμπής για την επίτευξη του στόχου μας είναι το 2022.  Εκτός από τα βιοαπόβλητα, προχωράμε σε πολλαπλές οδεύσεις ανακύκλωσης.  Μία από αυτές ξεκινάμε σήμερα με την ανακύκλωση των συσκευασιών διογκωμένης πολυστερίνης, του γνωστού σε όλους μας ως Φελιζόλ, ενώ σε λίγες εβδομάδες ακολουθεί τοποθέτηση κίτρινων κάδων στην πόλη για το χαρτί», δήλωσε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Δ. Κεχαγιά.

2.3.2022