Δήμος Ρεθύμνης :Ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση»

Ο Δήμος Ρεθύμνης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης.

Η πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα, το οποίο είναι πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, αξιολογήθηκε θετικά και έτσι ο Δήμος Ρεθύμνης συμπεριλαμβάνεται στους 12 πρώτους δήμους που πήραν το «πράσινο φως» ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί για τον κρίσιμο τομέα της πυροπροστασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη.

Η πρόταση του δήμου, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ, εγκρίθηκε στο σύνολο της και η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Γιάννη Ανδρουλάκη. Από τα παραπάνω χρήματα, ποσό 8.000 ευρώ προβλέπεται για τεχνική βοήθεια και 302.000 ευρώ θα αξιοποιηθούν για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι πόροι προέρχονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών, μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών. Οι πρώτοι δήμοι που εντάχθηκαν είναι Θέρμης, Πεντέλης, Ερμιονίδας, Κρωπίας, Κορινθίων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Λαυρεωτικής, Πάτμου, Ρεθύμνου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού.

15.6.2024