Δήμος Ρεθύμνης : Πρόγραμμα στήριξης γονέων νηπίων που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς

Δήμος Ρεθύμνης 

Ομάδα γονέων βρεφικής-νηπιακής ηλικίας που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ρεθύμνου, με θέμα «Ανακαλύπτοντας…τον κόσμο των νηπίων» συγκροτούν  δύο κοινωνικές δομές του δήμου, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Δρ Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, συνολικά 10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, έως τα μέσα του Δεκεμβρίου. Η πρώτη συνάντηση της ομάδας γονέων θα γίνει τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, κατά τις ώρες 5.30 μμ-7.30 μμ, στoν χώρο του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Ρεθύμνου (οδ. Δημοκρατίας 51, τηλ: 28310 50100, 20390).

Προκειμένου να οργανωθεί εγκαίρως και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ομάδα γονέων, οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 6 Οκτωβρίου στους υπεύθυνους λειτουργίας του κάθε παιδικού σταθμού.

Όπως επισημαίνει η κα. Γκίκα, πρόκειται για μια ωφέλιμη και αποτελεσματική κοινωνική παρέμβαση, και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου πρόληψης, προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες γονείς νηπίων, υποστηρίζεται από καταρτισμένα επιστημονικά στελέχη των δύο συνεργαζόμενων δομών και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των γονιών στον περίπλοκο, θαυμαστό κόσμο των αναγκών και επιθυμιών των μικρών τους παιδιών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος, στις συναντήσεις θα επιχειρηθεί η προσωπική βελτίωση κι εξέλιξη του γονέα σε συνδυασμό με την διασφάλιση αρμονικών κι υγιών σχέσεων με το νήπιο παιδί του, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς: «Να μοιραστούν τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους με άλλους γονείς, να δεχθούν υποστήριξη στη διαχείριση των δυσκολιών της καθημερινότητας τους, να βελτιώσουν την ικανότητά τους για πιο αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, να προετοιμαστούν για την επιτυχή αντιμετώπιση της αλλαγής που επιφέρει η μετάβαση του βρέφους τους στη νηπιακή ηλικία, να γνωρίσουν τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του νηπίου παιδιού τους, να διαχειριστούν τις “εκρήξεις” στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως τα ξεσπάσματα θυμού και το “όχι” του νηπίου, να αντιληφθούν τη σημασία της συναισθηματικής “διαπαιδαγώγησης”, και αν κατανοήσουν τις διαστάσεις της αδελφικής αντιζηλίας, να ενημερωθούν για προτεινόμενους τρόπους αποτελεσματικής πειθαρχίας και πώς να θέτουν υγιή όρια στο νήπιο».

Όπως τονίζεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνης και την Δρ Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, «αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει το ηλικιακό αυτό στάδιο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, την αυτοεικόνα του, την αυτονομία του και τη σχέση του με το περιβάλλον του… οι γονείς των νηπίων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ρεθύμνης καλούνται να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίδεται να εξελιχθούν θετικά προς όφελος των ίδιων και των οικογενειών τους».

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας γονέων θα γίνει τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, κατά τις ώρες 5.30 μμ-7.30 μμ, στoν χώρο του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Ρεθύμνου (οδ. Δημοκρατίας 51, τηλ: 28310 50100, 20390).

30.9.2022