Δήμος Ρόδου : Προγραμματική Σύμβαση για τη βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον Δήμο

Δήμος Ρόδου

Προγραμματική Σύμβαση για τη βελτίωση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία που διαβιούν στον Δήμο Ρόδου, υπεγράφη την Μεγάλη Τετάρτη, από τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, την αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη και τον πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ασκληπειάδες», Δημήτρη Μίχαλο.

Με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, κατοικούν στον Δήμο Ρόδου, περίπου 2.300 Άτομα με Αναπηρία, με ποσοστό άνω του 50%. Το Σχέδιο Δράσης, περιλαμβάνει την οργάνωση και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών μετακίνησης σε ΑμεΑ , που κατοικούν στον Δήμο Ρόδου καθώς και παροχή εξοπλισμού, που μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε φορείς, υπηρεσίες και δραστηριότητες, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Ως άμεσα ωφελούμενοι του Σχεδίου Δράσης ορίζονται όλοι οι διαμένοντες στον Δήμο Ρόδου, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από Δημόσια Αρχή ως Άτομα με Αναπηρία. Ως έμμεσα ωφελούμενοι του Σχεδίου Δράσης ορίζονται τα μέλη της οικογένειας ή/και οι φροντιστές του ατόμου.

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες δωρεάν μετακίνησης περιλαμβάνουν:

  • Μετακινήσεις σε προορισμούς που αφορούν την πρόληψη και την θεραπεία της σωματικής ή/και ψυχικής υγείας των ΑμεΑ (επίσκεψη σε ιατρό, φυσικοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας κ.α.)
  • Μετακινήσεις που αφορούν την διευκόλυνση της πρόσβασής των ΑμεΑ σε υπηρεσίες/ προγράμματα – εκπαίδευσης- κατάρτισης- επιμόρφωσης
  • Μετακινήσεις σε ψυχαγωγικές-δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες οργανώνονται αποκλειστικά από φορείς και οργανισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε δράσεις ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, που κατοικούν στο Δήμο Ρόδου, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους και η διασφάλιση της ισότιμης κοινωνικής τους ένταξης, αποτελούν την κύρια στόχευση του Σχεδίου Δράσης. Στους βασικούς στόχους περιλαμβάνονται επίσης η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης και η συμβολή στην ενίσχυση των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων των ΑμεΑ στην διατήρηση υγιούς ισορροπίας μεταξύ του Ατόμου και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.

«Με την Υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, κάνουμε το αυτονόητο. Προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας όσα τους λείπουν και όσα στερήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και που θα έπρεπε να είχαν γίνει προ καιρού. Αυτή η προγραμματική σύμβαση, έχει σκοπό να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και που συνδέονται με την κινητικότητα και στην προσβασιμότητα. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό. Άοκνα και με επιμονή συνεχίζουμε, ο καθένας από το πόστο που υπηρετεί, να συμβάλουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας ΑμεΑ», δήλωσε ο Δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης.

«Έφτασε η ώρα να υπογράψουμε μία προγραμματική σύμβαση που αποτυπώνει την απόλυτη βούληση του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες και του Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Προηγήθηκε πολλή δουλειά για να φτάσουμε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση μίας πρωτοποριακής δράσης η οποία θα εξυπηρετήσει σημαντικά τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Δήμος και Περιφέρεια θέλουμε να άρουμε τον αποκλεισμό των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Θέλουμε να έχουν ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, να μπορούν να μετακινούνται με ευχέρεια χωρίς να επωμίζονται κανένα κόστος», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Χ. Γιασιράνη.

Για μία «πρωτοποριακή δράση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπιάδες Δ. Μίχαλος: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Να είναι σίγουρος ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης ότι θα τους δικαιώσουμε και ότι αυτή η δράση θα πετύχει και θα λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που μας εκπλήσσει πραγματικά ευχάριστα».

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης παραβρέθηκαν ο  αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, Προστασίας Τρίτης Ηλικίας & Κοινωνικής Πρόνοιας και Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, Γιώργος Τριάντος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Καταπολέμησης Αποκλεισμού Ρομά, Γιάννης Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου, Παναγιώτης Φωνιαδάκης και ο Γραμματέας της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες Λουκάς Στεφάνου.

15.4.2023