Δήμος Τρικκαίων : Αναδρομική έκθεση του Τρικαλινού ζωγράφου Κώστα Ντάκου στο Μουσείο Τσιτσάνη

Δήμος Τρικκαίων

Αναδρομική έκθεση με έργα του Τρικαλινού ζωγράφου, Κώστα Ντάκου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη (Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό) από τις 11 Νοεμβρίου 2023 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Ο Κώστας Ντάκος είναι ο κατ΄ εξοχήν ζωγράφος του χιονιού και της Πίνδου και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, των Ελλήνων Υπαιθριστών της γενιάς του ΄20 και της γενιάς του ΄30.

Η έκθεση, που  οργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. αποτελεί οφειλόμενη τιμή στον διακεκριμένο ζωγράφο και συμπληρώνει ένα κενό στην τοπική και εθνική ιστορία της τέχνης.

Θα εκτεθούν 60 έργα, αντιπροσωπευτικά όλων των εικαστικών του περιόδων, από τα καλύτερα δείγματα. Για την έκθεση προσέφεραν έργα, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας από τη συλλογή Κατσίγρα και πολλοί ιδιώτες συλλέκτες.

Την έκθεση συνοδεύει λεύκωμα για τον καλλιτέχνη, σε κείμενα του Δρ. Δημήτρη Αναγνωστή, ψυχιάτρου, και της επιμελήτριας της έκθεσης Μάγδας Αναγνωστή – Παπαβάσου.  Το βιβλίο προλογίζουν, ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ  Δημήτρης Παυλόπουλος και ο Μαλακασιώτης καρδιοχειρουργός, καθηγητής Γιώργος Τόλης.

Ο Κώστας Ντάκος

Ο Κωνσταντίνος Ντάκος γεννήθηκε στο Μαλακάσι Τρικάλων το 1904. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έκανε με το ζωγράφο Σ. Σαφαρίκα το 1929. Κατόπιν με οικονομική υποστήριξη του Α. Μπενάκη, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ από το 1930 μέχρι το 1936.

Παρουσίασε το έργο του σε ομαδικές εκθέσεις «Ελεύθεροι Καλλιτέχναι» 1937 και 1940, Πανελλήνιες 1938, 1948, 1952, 1957, 1960, 1973, όπως και στην έκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών, η οποία περιόδευε σε όλη τη Θεσσαλία, οργανωμένη από τη Λέσχη Θεσσαλών της Αθήνας.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, στη Συλλογή Κουτλίδη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Συλλογή Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.ά. Πέθανε στην Αθήνα το 1980.

Εγκαίνια έκθεσης

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00.

Θα προηγηθεί ξενάγηση  από την επιμελήτρια της έκθεσης και θα ακολουθήσει εκδήλωση με παρουσίαση του λευκώματος «Κώστας Ντάκος, ο Κρυστάλλης της ζωγραφικής» . Θα μιλήσουν οι καθηγητές Δημήτρης Παυλόπουλος και Γιάννης Μάζης, ενώ ο τρικαλινός ηθοποιός Χρήστος Χαλβατζάρας θα αποδώσει θεατρικά αποσπάσματα από το βιβλίο. Η εκδήλωση θα τελειώσει με ένα μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια Τρικαλινών δημιουργών, συνθετών και στιχουργών που το περιεχόμενό τους βρίσκει την αντιστοίχησή του στη ζωή του ζωγράφου, σε ενορχηστρώσεις του Σάκη Κοντονικόλα.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 09:00 – 15:00 και 17.30 – 21.00

9.11.2023