Δήμος Τρικκαίων : Το Αρχοντικό Καρνάσιου “αναγεννάται” για να φιλοξενήσει το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών

Δήμος Τρικκαίων

Στα Τρίκαλα, το ιστορικό Αρχοντικό Κυρνάσιου (οικία Μάντζαρη) , θα φιλοξενεί το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών, μετά την  ολοκλήρωση των εργασιών που υλοποιούνται για την  μετατροπή του σε «Πρότυπο Παθητικό Κτίριο».

Το παλιό αρχοντικό της πόλης,  όπως υπενθυμίζει ο Δήμος Τρικκαίων, θα είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο στην περιοχή που θα χαρακτηρίζεται ως «παθητικό», δηλαδή με υψηλού επιπέδου θερμική άνεση και άριστης ποιότητας εσωτερική ατμόσφαιρα, με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Ο διπλός αυτός στόχος του Δήμου, πολιτισμός σε σύγχρονο τεχνολογικά και περιβαλλοντικά κτίσμα, υλοποιείται με δύο υποέργα. Την κτηριακή αναβάθμιση και την τεχνολογική του πρωτοπορία.

Για το πρώτο τμήμα, το κτηριακό, προϋπολογισμού 666.300€, οι εργασίες σύμφωνα με τον Δήμο,  βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο, και για στατική ενίσχυση του κτιρίου, ανάδειξη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του,  οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά και, βεβαίως, για την ενεργειακή θωράκιση και μετατροπή του σε «Πρότυπο Παθητικό Κτήριο».

«Μετά το πέρας των εργασιών, ακολουθεί το δεύτερο μέρος του έργου, αυτό του εξοπλισμού του με τα τεχνολογικά εφόδια, προκειμένου ο Κώστας Βίρβος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, να «φανερώνονται» στους επισκέπτες με τη χρήση αυτών των σύγχρονων μέσων», όπως σημειώνει.

9.6.2023