Δήμος Χαλανδρίου : Κάλεσμα για συμβολή των πολιτών στην καταγραφή και μείωση των αποβλήτων τροφίμων

Δήμος Χαλανδρίου

Μονάδα αποτροπής απωλειών και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων, δημιουργήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Χαλανδρίου, με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και καθηγητή Ε.Μ.Π., Γεράσιμο Λυμπεράτο.

Η μονάδα αποτελεί κόμβο συνεργασίας των υπηρεσιών καθαριότητας και απορριμμάτων, κοινωνικής πολιτικής, παιδείας και πολιτικής προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου και υποστηρίζεται οικονομικά από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διάφορες δράσεις καταγραφής και αποτροπής απωλειών σε καταστήματα, παιδικούς σταθμούς, λαϊκές αγορές κ.α.

Προκειμένου να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ποσότητες που χάνονται και να προταθούν ενέργειες μείωσης των απωλειών αυτών, ο Δήμος καλεί τους κατοίκους του Χαλανδρίου, να συμβάλλουν σε εθελοντική βάση σε έρευνα καταγραφής των απωλειών στα νοικοκυριά και διαμόρφωσης στρατηγικών μείωσης τους. Η έρευνα δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη γνώση ή εξοπλισμό, εκτός από τη δυνατότητα ζύγισης με οικιακή ζυγαριά.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, μπορούν να αποστείλουν email στη διεύθυνση: foodsave@halandri.gr. Στη συνέχεια θα τους αποσταλούν οδηγίες για το πως μπορούν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή.

Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία των συμμετεχόντων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μόνο για στατιστικές εκτιμήσεις, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως σημειώνεται με αφορμή την πρωτοβουλία, “καθώς το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια η ανάγκη καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων και των τροφικών απορριμμάτων έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μείζον ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 100-142 κιλά τροφών ανά κάτοικο ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί”.

25.11.2022