Δήμος Χερσονήσου : Πιστώσεις 2,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση δικτύου άρδευσης στον Δήμο

Δήμος Χερσονήσου

Πιστώσεις 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Χερσονήσου, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “και είναι έτοιμος να δρομολογήσει μία σειρά από έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου στο πλαίσιο ενός ολιστικού σχεδίου υλοποίησης ενός μεγάλου project σε υποδομές εγγείων βελτιώσεων που θα δώσουν νέα πνοή στον αγροτικό τομέα”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα εφαρμόσουν μεθόδους  άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας και ορθής διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της τοπικής γεωργίας.

«Απαραίτητο στοιχείο ενίσχυσης του αγροτικού τομέα είναι οι διαθέσιμοι πόροι νερού και προς αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε πρόταση και εξασφαλίσαμε τις απαιτούμενες πιστώσεις για έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δικτύου άρδευσης», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Πρόκειται για το έργο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείρισης νερού στο αρδευτικό δίκτυο του Δήμου Χερσονήσου» που στοχεύει στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της ορθής διαχείρισης του δικτύου άρδευσης.

Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθειας, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, υπερσύγχρονου εξοπλισμού, η τοποθέτηση του οποίου σε κρίσιμα και κομβικά σημεία του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου, θα συντελέσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των απαρχαιωμένων υφιστάμενων αντλιοστασίων, στην διασφάλιση επαρκούς ποσότητας και υψηλής ποιότητας αρδευτικού ύδατος, ενώ μέσα από την υλοποιούμενη αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης, θα μπορεί πλέον να ελέγχει επαρκώς το σύστημα άρδευσης, διαθέτοντας πολύ λιγότερους πόρους (ανθρώπινους, οικονομικούς κτλ)

«Στο πλαίσιο πολιτικών αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα στον τόπο μας. Μέσα από την υλοποίηση οραματικών έργων θα στηρίξουμε την τοπική γεωργία για την ενίσχυση της ενδοχώρας. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε τους αγρότες και δίνουμε νέα, ισχυρή δυναμική στον πρωτογενή τομέα. Διασφαλίζουμε προοπτικές για να δημιουργηθούν «γέφυρες» μεταξύ του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα ενισχύοντας συνολικά την τοπική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Σέγκος.

25.2.2023