Δήμος Ωρωπού: Ανάδειξη και αξιοποίηση των παλαιών φυλακών σε Κέντρο Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού

Δήμος Ωρωπού

Στην υλοποίηση του σχεδίου για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των παλαιών φυλακών ως Κέντρο Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού, προχωρά ο Δήμος Ωρωπού. Η Οικονομική Επιτροπή ψήφισε τη διενέργεια διεθνούς ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο, προϋπολογισμού 6.696.000 ευρώ.

«Η Ιστορία γράφεται με έργα που θα μείνουν για πάντα και με παρεμβάσεις που πραγματικά αλλάζουν τους τόπους και τα δεδομένα τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης και πρόσθεσε: «Προχωράμε μπροστά, μαζί με την κοινωνία του Ωρωπού, για να κάνουμε πράξη όσα σχεδιάσαμε και ονειρευτήκαμε».

Στην ιστορική αναδρομή ως σημαντικές χρονολογίες για τις φυλακές Ωρωπού αναφέρονται οι εξής:

1897: Ο ευεργέτης και μεγαλοκτηματίας Ανδρέας Συγγρός, παραχωρεί την έκταση στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο.

1906: Οικοδομείται το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο.

1915: Στεγάζονται προσφυγόπουλα από την Αρμενία μετά τον διωγμό των Αρμενίων.

1922: Στεγάζονται πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

1926: Στεγάζεται το Εμπειρίκειο ‘Ασυλο Αρρένων.

1929: Το Εμπειρίκειο μεταφέρεται στη Σύρο και οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται στο Αναμορφωτικό Κέντρο Αρρένων.

1931: Η εγκατάσταση περνάει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο, που τις μετατρέπει σε Επανορθωτική Φυλακή Σκάλας Ωρωπού. Στις φυλακές στεγάζονται υπεράριθμοι τρόφιμοι και στους ίδιους χώρους ενήλικοι και ανήλικοι κρατούμενοι.

1933: Τον Μάρτιο φυλακίζονται οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι.

1938: Στις 20 Ιουλίου τα κτίρια των φυλακών και τα κτίρια των υποδομών ισοπεδώνονται από τον ισχυρό σεισμό. Από την κατάρρευση των κτιρίων σκοτώνονται 6 κρατούμενοι και 4 φύλακες. Στη συνέχεια τα κτίρια οικοδομήθηκαν αποκλειστικά ως φυλακές.

1967: Η Χούντα μετατρέπει τις φυλακές σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων.

1974: Με την πτώση της Χούντας καταργούνται οι φυλακές.

1979: Σ’ ένα από τα κτίρια των πρώην φυλακών εγκαινιάζεται το 1ο Γυμνάσιο Ωρωπού, το οποίο θα λειτουργήσει εκεί έως το 1989, όταν μεταφέρθηκε σε νεόκτιστο γειτονικό κτίριο. Στο κεντρικό κτίριο των φυλακών θα μετακομίσει το Δημοτικό Ωδείο Ωρωπού.

1988: Με υπουργική απόφαση ο χώρος των παλαιών φυλακών παραχωρείται υπό όρους στην Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

2020: Ο ιστορικός χώρος των παλαιών φυλακών παραχωρείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο Ωρωπού.

2021: Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης ανακοινώνει πως ο χώρος θα ονομάζεται Κέντρο Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού «Μίκης Θεοδωράκης», στη μνήμη του μεγάλου μουσουργού.

2022/8/3: Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ωρωπού ψηφίζει τη διενέργεια Διεθνούς Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, που θα αναδείξει τον μειοδότη ο οποίος θα αναλάβει να πραγματοποιήσει την δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού “Μίκης Θεοδωράκης”.

9.8.2022