Δήμο Κηφισιάς : Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δήμο

Δήμο Κηφισιάς

Στην επικαιροποίηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας προχώρησε ο δήμος Κηφισιάς με στόχο τη μείωση κατά 10% τουλάχιστον της κατανάλωσης ενέργειας.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου έχει οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος και οι αντίστοιχοι διοικητικά υπεύθυνοι για τις απαραίτητες μετρήσεις- δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο ηλεκτροφωτισμός βελτιώνεται και αναβαθμίζεται με φωτιστικά υψηλής φωτιστικής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης. Το 70% του οδοφωτισμού έχει αντικατασταθεί από λαμπτήρες εξοικονόμησης τύπου led. Στα πάρκα πλατείες και παιδικές χαρές το ποσοστό είναι 100%, ενώ στους αθλητικούς χώρους στο 70%. Οι σχετικές εργολαβίες συνεχίζονται και σταδιακά θα καλυφθεί με led όλη η επικράτεια του δήμου.

Η πισίνα στο ΔΑΚ Πολιτείας εδώ και χρόνια σκεπάζεται τις βραδινές ώρες που δεν χρησιμοποιείται με ειδικές κουβέρτες, προκειμένου να περιορίζεται η απώλεια θερμότητας και να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα σιντριβάνια του δήμου έχει προγραμματιστεί να  λειτουργήσουν πολύ λιγότερες ώρες.

Εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν αυτονομίες στην θέρμανση και την ψύξη χώρων – υπηρεσιών που λειτουργούν απογευματινές ώρες.

Λειτουργεί ειδική πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κατανάλωσης σε 5 ενεργοβόρα κτήρια. Έχουν καταγραφεί οι ανάγκες σε σχέδιο ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων. Για τα ενεργοβόρα κτήρια δρομολογείται μετά και την επικύρωση των σχετικών στοιχείων η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Σε 2 σχολικά κτήρια ολοκληρώνονται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισής τους.

Εφαρμόζεται πρόγραμμα καταγραφής καυσίμων για την ορθολογική διαχείρισή τους.

Στο πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν κατατεθεί προτάσεις ενίσχυσης των ψηφιακών εφαρμογών που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας όπως διασύνδεση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας με κέντρο διαχείρισης και  έξυπνα συστήματα διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτηρίων.

10.10.2022