Δήμο Νέας Προποντίδας : “Πράσινο” φως για την ανάπλαση παραλιακής ζώνης

 Δήμο Νέας Προποντίδας

Στον Δήμο Νέας Προποντίδας, ανοίγει ο δρόμος για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου μετά την ένταξη της πράξης «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Δήμου Νέας Προποντίδας», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Προγράμματος «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του Δημόσιου χώρου», με  ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Θ. Σκυλακάκης και Κ. Σκρέκας ( Αθήνα, 30/12/2022, ΦΕΚ Β’ 6942).

Η Πράξη προϋπολογισμού 8.319.480,59 €, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Κύριος σκοπός των προτεινόμενων έργων αποτελεί η αισθητική, περιβαλλοντική, ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ν. Προποντίδας καθώς και μέρους του διατειχίσματος της Ν. Ποτίδαιας, ώστε να αποτελέσουν σημεία αναφοράς του αστικού ιστού και μέσα ενίσχυσης της ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας των αντίστοιχων περιοχών.

Η πράξη αφορά:

  • Στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου, με τμηματικές παρεμβάσεις, που ξεκινά από το ανατολικό τμήμα της Κοινότητας Καλλικράτειας και καταλήγει στον οικισμό της παραλίας Διονυσίου, με συνολικό γραμμικό μήκος άξονα παρέμβασης του έργου 7.000m περίπου, για την δημιουργία ενός οργανωμένου και αναβαθμισμένου αστικού και τουριστικού περιβάλλοντος, με υψηλής ποιότητας υποδομές.
  • Στην ανάδειξη τμήματος του διατειχίσματος της Νέας Ποτίδαιας, με την δημιουργία ενός ήπιου περιβάλλοντος χώρου, όπου το διατείχισμα της Κασσανδρείας να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανάδειξή του και παράλληλα η συνολική εικόνα να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Με γνώμονα την αστική ανάπλαση της περιοχής, γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί το μνημείο στα δρώμενα του οικισμού, είτε στο πλαίσιο μιας περιήγησης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είτε ενός απλού περιπάτου αναψυχής.
  • Στις απαιτούμενες αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που θα συνοδεύουν τόσο τις εργασίες ενοποίησης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Νέας Προποντίδας, όσο και αυτές για την ανάδειξη του διατειχίσματος της Νέας Ποτίδαιας

«Ένα όνειρο που οραματιστήκαμε ως Δημοτική Αρχή, από την αρχή της θητείας μας, γίνεται σταδιακά πραγματικότητα. Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας. Με παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας των παραθαλάσσιων περιοχών, με έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις θεομηνίες, σε συνδυασμό με την ανάπλαση των περιοχών αυτών. Ένα εγχείρημα παράτολμο, γιατί απαιτούσε πληθώρα μελετών, δύσκολες αδειοδοτήσεις και φυσικά υπέρογκα ποσά να εξασφαλιστούν για την υλοποίηση των έργων. Καταφέραμε λοιπόν μέχρι σήμερα, για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας, να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις από διάφορα Ταμεία ποσού 35.000.000€», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μ. Καρράς.

Συγκεκριμένα όπως είπε:

  • 18.500.000€ από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», για το έργο «Βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη αστικών περιοχών του Δήμου Νέας Προποντίδας».
  • 6.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το έργο «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Δήμου Νέας Προποντίδας».
  • 3.250.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το έργο «Ανάδειξη μέρους του διατειχίσματος της Ν. Ποτίδαιας και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου».
  • 2.500.000€ από το Ταμείο Συνοχής, για το έργο «Ανάπλαση Αύλειου Χώρου του Ανοικτού Θεάτρου Ν. Μουδανιών».
  • 2.500.000€ από το Πρόγραμμα Αλιείας, για το έργο «Έργα βελτίωσης υποδομών χερσαίας ζώνης λιμένα αλιευτικού καταφυγίου Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής».
  • 2.250.000€ από το ΥΠΟΜΕΔΙ, για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών παραλιακού τοίχου και πρανούς οδοποιίας Ν. Ηράκλειας».

5.1.2023